Думки

Вчителько моя, зоре світова, На Вкраїні милій, в рідній стороні

1 Жовтня 2016 08:02
Ірина ЄФРЕМОВА

Вже багато років в Україні існує добра традиція – в першу неділю жовтня ми вітаємо вчителів. Я й досі з ностальгією згадую ту пору свого життя, коли вчителювала. Це – ні з чим незрівнянні почуття, коли із плином років мені і досі цього дня телефонують колишні учні зі словами вдячності.  Як же приємно усвідомлювати, що знання, які ти закладав, дали їм поштовх та стали своєрідним опертям у дорослому житті.

Мені дивно чути, особливо останнім часом, коли вчителя вважають просто ретранслятором знань, адже українське сьогодення спростовує цю хибну думку – наразі вчитель дає не просто знання, він стає вихователем у повному розумінні цього слова, справжнім педагогом – тим, хто «веде» дитину на одному з найважливіших етапів її життя, коли закладається та формується особистість.

Саме на українського вчителя доля поклала місію виплекати нове покоління, яке зробить нашу державу зразком світової демократії, соціального добробуту та економічного дива.

Можливо, це мені так щастить, але ті вчителі, з якими мені доводиться спілкуватися, утверджують мене в цьому переконанні. Вони своєю життєвою позицією, непохитністю переконань щоденно демонструють учням, що таке справжня, а не удавано-шароварна любов до рідної землі. Я згадую, як вчителі Харківщини у найтяжчі для країни миті два роки тому відмовилися від традиційних квітів на 1 вересня і закликали школярів спрямувати ці кошти на допомогу пораненим бійцям.

Я знаю чоловіків-вчителів, які добровольцями пішли на фронт боронити рідну землю, а після повернення долучають учнів до активного волонтерського руху на допомогу бійцям АТО. Прикладів чимало, але найголовніше, що вони це роблять, отримуючи більш, ніж скромні зарплати, не очікуючи на преференції та винагороди, це – їхній поклик серця та моральний імператив.

Ми з колегами по парламентській фракції «Народний фронт» щиро їм за це вдячні, одночасно розуміючи, що ці люди мусять бути гідно поціновані. Наша команда сумлінно та наполегливо зайнялася цим питанням – до проекту державного бюджету на наступний рік закладено зростання заробітної платні вчителям на третину. Сподіваюся, що ми знайдемо підтримку цієї ініціативи в інших фракціях.

Загалом, освіта є одним з пріоритетів «Народного фронту». Вже з цього навчального року почали здійснюватися перші впевнені помітні кроки – розпочато створення опорних шкіл у сільській місцевості, суттєвих змін зазнала система освіти для першачків, перетворення охопили і середню, а головне – старшу школи. Якщо стисло – ми стали свідками масштабного запровадження європейських стандартів якості навчання.

Природно, для повноцінного реформування ще знадобиться певний час, але найважливіше – ми зрушили з місця те, на що не наважувалися, а почасти – ігнорували протягом попередніх років ті, хто гучно, лише задля власного піару, декларували наміри до змін.   

Певна, ці починання матимуть добрий результат. Знаю, що це можливе лише за безпосередньої підтримки вчительської спільноти. Вірю у вашу мудрість та витримку, сподіваюся на плідну співпрацю.

У День Учителя хочу від щирого серця побажати вам міцного здоров’я, натхнення і безмежного задоволення від результатів вашої повсякденної шляхетної праці!

Слава Україні!


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling