Політика

Євродепутати закликали Борреля призупинити Грузії статус кандидата в ЄС

Євросоюз, грузія
Протест проти ухвалення законопроєкту про "іноагентів" біля парламенту Грузії у Тбілісі / Фото: AP

Понад 30 депутатів Європарламенту закликали віцепрезидента Єврокомісії, верховного представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля призупинити Грузії статус кандидата на вступ до ЄС.

На думку депутатів Європарламенту, спроби змусити замовкнути мирних демонстрантів і застосувати силу під час ухвалення російського аналога закону про “іноагентів”, ініційованого “Грузинською мрією”, вийшли за рамки дозволеного, пише “Эхо Кавказа“.

“Така поведінка ще більше посилила напруженість і поляризацію в грузинській політиці та суспільстві”, – зазначають євродепутати.

Європарламентарі вказують, що ці дії суперечать дев’яти крокам Єврокомісії і що це більше не можна ігнорувати.

“Закликаємо вас зайняти тверду позицію і вжити відповідних заходів, які послужать чітким сигналом уряду Грузії. Поведінка уряду Грузії та правлячої партії “Грузинська мрія” суперечить зобов’язанням країни-кандидата в ЄС. Відповідно, статус кандидата для Грузії має бути призупинено без її подальшого прогресу на шляху вступу.

По-друге, слід переглянути фінансування Європейським союзом державного бюджету та урядових програм Грузії.

По-третє, проміжну оцінку прогресу Грузії у виконанні дев’яти кроків, викладених у рекомендації Єврокомісії від 8 листопада 2023 року, мають провести без зволікань”, – ідеться в документі.

Депутати Європарламенту заявляють, що вони невтомно працювали, щоб підтримати грузинський народ і його прагнення в Євросоюзі, і продовжують це робити, але демократичні критерії для всіх країн-кандидатів однакові, і їх потрібно дотримуватися.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling