Економіка

В Україні з’явилася нова професія – демінер

міни
Ілюстративне фото / Getty Images/ Global Images Ukraine

Національне агентство кваліфікацій схвалило професійний стандарт “Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)”. 

Раніше в Україні не існувало єдиного професійного стандарту для демінерів, повідомляє Мінекономіки.

“Дотепер у нас не було професійного стандарту демінер. Фактично оператори були змушені самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами. Наявність же професійного стандарту створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів. Це зокрема дозволить залучити до гуманітарного розмінування ветеранів, які після навчання зможуть працювати як в українських операторів протимінної діяльності, так і міжнародних”, – сказав заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний. 

Після затвердження стандарту буде проведено ряд заходів для введення в правове поле нової професії: присвоєння коду, упорядкування оплати праці. А також на базі професійного стандарту розроблять відповідний освітній стандарт. Це дозволить після отримання акредитації від МОН випускати дипломованих демінерів на рівні з іншими професіями.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling