Політика

У Китаї звільнили високопосадовця, який не зумів передбачити вторгнення РФ в Україну

війна, китай

У Китаї звільнили заступника міністра закордонних справ Ле Юйчена через те, що він не зміг спрогнозувати російське вторгнення на територію України. Саме він був головним експертом відомства з РФ, повідомляє Financial Times з посиланням на джерела у китайській владі.

До війни Юйчена називали одним із головних кандидатів на посаду голови Міністерства закордонних справ КНР. Але після відставки його було призначено заступником голови Національної адміністрації радіо та телебачення.

П’ятеро високопосадовців китайських чиновників розповіли FT, що Москва не попереджала Пекін про намір розв’язати повномасштабну війну проти України. За словами одного із співрозмовників газети, під час переговорів на початку лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін сказав китайському лідеру Сі Цзіньпіну, що Росія «не виключає вжиття будь-яких заходів», якщо українські сили нападуть на російську територію.

Китайська влада сприйняла це як сигнал про можливі обмежені військові дії, а не про масоване вторгнення.

Тепер же Пекін вважає імовірним, що Росія не зможе здолати Україну і вийде з конфлікту «другорядною державою», яка стане значно слабкішою в економічному та дипломатичному плані на світовій арені.

FT пише, що Пекін готує «фундаментальне перезавантаження» у зовнішній та економічній політиці, основна увага приділяється покращенню відносин з Європою, що постраждала через позицію Китаю щодо війни з Україною. У європейських країнах мотивовані до зближення з Пекіном, сподіваючись, що Китай зможе допомогти утримати Москву від застосування ядерної зброї, кажуть європейські чиновники та аналітики.

Раніше американський аналітичний центр Atlantic Council провів опитування про майбутнє РФ – майже половина експертів висловила думку, що в найближчі 10 років Росія може розпастись на окремі незалежні області або «державу, що не відбулася», в якій не діють державні інститути.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling