Традицію випікання різдвяних пряників на Слобожанщині офіційно визнали частиною нематеріальної культурної спадщини України.
Про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій.
Унікальний звичай зберігся в громадах Полтавської, Сумської та Харківської областей. Пряники готують раз на рік — на Різдво — у родинному колі або разом із сусідами. Потім солодощі дарують дітям: дівчаткам — у вигляді “панянок” (символ жіночності й добробуту), хлопчикам — “коників” (символ сили та мужності).


Пряники мають локальні назви — “панянки”, “барині”, “баришні”, “коники”, “вершники”, “пташки” тощо.
Зокрема, на Полтавщині у Котелевській селищній громаді різдвяну випічку називають “панянками”. Її печуть, зазвичай, із пісного тіста, розписують кольоровою “глазур’ю” і вкладають у торбинки для колядників та щедрувальників.