Суспільство

Традицію випікання пряників на Слобожанщині внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини

Традицію випікання різдвяних пряників на Слобожанщині офіційно визнали частиною нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій.

Реклама

Унікальний звичай зберігся в громадах Полтавської, Сумської та Харківської областей. Пряники готують раз на рік — на Різдво — у родинному колі або разом із сусідами. Потім солодощі дарують дітям: дівчаткам — у вигляді “панянок” (символ жіночності й добробуту), хлопчикам — “коників” (символ сили та мужності).

Пряники мають локальні назви — “панянки”, “барині”, “баришні”, “коники”, “вершники”, “пташки” тощо. 

Зокрема, на Полтавщині у Котелевській селищній громаді різдвяну випічку називають “панянками”. Її печуть, зазвичай, із пісного тіста, розписують кольоровою “глазур’ю” і вкладають у торбинки для колядників та щедрувальників.


Реклама
Реклама

ТОП-новини

Останні новини

усі новини
Gambling