Лонгріди

На росії у школах 1 вересня почалося з виховування у дітей ненависті до українців

3 Вересня 2022 10:51
росія

1 вересня у російських школах пройшли перші уроки “Розмови про важливе”, де вчителі мають говорити з дітьми про патріотизм і переконувати, що війна в Україні йде на благо.

13-хвилинний запис із одного з таких уроків виданню «Важливі історії» передали учні однієї з московських шкіл. У ньому вчителька розповідає історію вбитого «націоналістами» чотирирічного хлопчика, хвалить рішення Володимира Путіна та намагається змусити дітей обрати, хто вони: націоналісти чи патріоти.

Публікуємо розшифрування цього запису:

Вчителька: Що таке патріотизм? Любов до своєї батьківщини, вірність батьківщині, гордість за свою країну, бажання, щоб у країні було все гаразд. А що таке націоналізм?

Учениця: Любов до своєї національності.

Вчителька: Вихваляння своєї нації. Націоналісти, вони як рахують? По відношенню до інших народів, як роблять?

Діти мовчать.

Вчителька: Вони вважають інші народи, які стоять на нижчому ступені. Чому я порушила це питання, як ви думаєте? Що таке патріотизм та що таке націоналізм? До якої групи ви відносите себе?

Діти мовчать. На записі чути, як одна дівчинка пошепки запитує у сусідки по парті: «А чи можна третій варіант якийсь?»

Вчителька: У ЗМІ багато пишуть про цю спецоперацію нашу в Україні. Дуже багато знято відеороликів. Мені запам’ятався один епізод. Про ситуацію розповів учасник бойових дій. Вони зупинилися перед населеним пунктом, у ньому добре було укріплено будинки, де засіли українські націоналісти так звані. Вони переховувалися у будинках, де мешкало мирне населення. І він розповідає, як з вікна першого поверху вистрибнула жінка з дитиною і побігла. Чи чув хтось історію? Що там сталося далі?

Діти відповідають, що не чули.

Вчителька: І побігли вони у бік росіян. Що сталося, як ви вважаєте? У маму вистрілили із цього будинку націоналісти. Хлопчик підвівся біля мами, років чотири хлопчику. (Вчителька починає плакати. — Прим. ред.) Йому прямо в голову вистрілили. Оце я взагалі зрозуміти не можу. Як можна назвати цих людей, яким словом?

Діти мовчать.

Вчителька: Таких людей називаю націоналістами. Чи як їх ще можна назвати? Нелюди? Як можна воювати з дітьми, як можна воювати із жінками?

Тому на своїх уроках писатимете твори на різні теми. І я сподіваюся, що ми всі з вами залишимося людьми, у будь-якій ситуації ми не забуватимемо про те, що ми люди.

Що таке громадянська війна? Коли люди воюють один проти одного. Коли члени однієї сім’ї можуть залишатися із двох сторін і починають вбивати. Брати, сестри є ворогами і починають вбивати один одного. Це не нормально.

Ви знаєте чудово, через що почалася спецоперація. Через що? Дуже багато пишуть різної інформації, а як ви вважаєте? Це спроба нашої країни, Росії захопити територію України? Чи ми хочемо цю територію? Нам вона потрібна?

Діти мовчать.

Вчителька: Росії території не потрібні. Вона не стала б воювати, якби там на території не жили росіяни. Розумієте? Там мешкають громадяни російської національності. Ми ж були у складі однієї держави і ніхто тоді не замислювався над тим, де їм жити. У нашій країні, Радянському Союзі, колишньому Радянському Союзі, будь-яка людина могла жити в будь-якій республіці. І ніхто нікого не переслідував. І вони (росіяни в Україні. — Прим. ред.) опинилися там, мешкають там. І кидати свої будинки та переїжджати до Росії вони теж не дуже хочуть.

І для того, щоб захистити цих росіян, на прохання представників тих територій Володимир Володимирович Путін наказав розпочати військові дії, щоб захистити людей. Вісім років Україна намагалася змусити цих людей говорити українською, забути все російське, обстрілювала.

Наш президент, я вважаю, ухвалив правильне рішення.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling