Росія викрала з окупованих територій України пшениці на мільярд доларів, – NASA

Україна втратила щонайменше 1 мільярд доларів на пшениці, яка була зібрана на територіях, контрольованих Росією, згідно з дослідженням із використанням супутникових зображень програми NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

З непідконтрольних Україні територій зібрано майже 6 мільйонів тонн пшениці, повідомляє NASA Harvest. Зібрано близько 88% озимих культур, посіяних на окупованих територіях, а незібрані площі залишилися переважно вздовж лінії фронту. 

Російські кораблі експортували зерно, ймовірно вивезене з окупованих територій, до країн, включаючи Лівію та Іран, але важко оцінити обсяги, оскільки вантажовідправники приховують походження вантажів. Росія заперечує крадіжку зерна, але офіційні особи публічно заявляють про відновлення поставок зерна з окупованих портів.

Україна є великим експортером пшениці, і блокада її портів після вторгнення Росії призвела до стрімкого зростання цін, потенційно зробивши контрабанду зерна більш прибутковою.

Команда NASA Harvest підрахувала, що аграрії цього року в Україні зібрали 26,6 млн тонн пшениці, що на кілька мільйонів тонн перевищує інші провідні прогнози.