Суспільство

Росія веде переговори з Китаєм щодо будівництва підводного тунелю до Криму — WP

китай, крим, рф

Російські та китайські бізнесмени, пов’язані з урядом, провели таємні обговорення планів будівництва підводного тунелю, який з’єднає Росію з Кримом, сподіваючись створити транспортний маршрут, який був би захищений від атак з боку України.

Про це свідчать повідомлення, перехоплені українськими службами безпеки, пише The Washington Post.

Переговори, які відбулися наприкінці жовтня, були спровоковані зростанням стурбованості Росії щодо безпеки мосту через Керченську протоку, який служив ключовою логістичною лінією для російських військових, але двічі зазнав бомбардувань України та залишився вразливою ціллю.

Видання зазначає, що переговори підкреслюють рішучість РФ зберегти свій контроль над Кримом, який вона незаконно анексувала у 2014 році. А також зростання залежності Москви від Китаю як джерела глобальної підтримки.

За словами офіційних осіб США та інженерних експертів, будівництво тунелю біля наявного мосту зіткнеться з величезними перешкодами. Вони зазначили, що роботи такого масштабу, які, ймовірно, коштують мільярди доларів і тривають роки, ніколи не проводилися в зоні бойових дій.

Але, попри сумніви щодо життєздатності плану, за словами експертів, у Росії є чіткі причини для його реалізації. Не зумівши досягти вирішальної перемоги у війні Росія “стикається з ризиком того, що Україна намагатиметься зірвати Керченський міст протягом наступних років”, сказав Олександр Габуєв, експерт із відносин між Москвою та Пекіном Центру Карнегі Росія Євразія.

Проєкт також створить політичні та фінансові ризики для Китаю, який ніколи офіційно не визнавав анексію Криму Росією, і чиї компанії можуть потрапити в пастку економічних санкцій, які США та Євросоюз наклали на Москву.


Теги: , ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling