Політика

Російський топ-пропагандист Кисельов потрапив під санкції США

росія, санкції, сша
Російський пропагандист Дмитро Кисельов / Фото: ТАСС

США ввели санкції проти генерального директора російської медіагрупи RT, телеведучого Дмитра Кисельова і розширили санкції проти самої медіагрупи.

Глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен назвав канал RT частиною російської військової машини, повідомляє Радіо Свобода.

За словами Блінкена, співробітники каналу беруть участь в операціях російських спецслужб. Представник Держдепартаменту Джеймі Рубін заявив, що дії каналу показують, що він є не просто осередком дезінформації, а повноправним членом російського розвідувального апарату.

Блінкен розповів, що останніми місяцями Держдепартамент, Міністерство юстиції, Міністерство фінансів США і ФБР вживали спільних дій, щоб протистояти спробам російського втручання у вибори.

Вони дійшли висновку, що структури “России сегодня”, зокрема телеканал RT, – не просто рупор кремлівської пропаганди, а учасники таємних операцій російської розвідки.

У структурі RT щонайменше з 2023 року діє кібервідділ для проведення інформаційних диверсій і військових закупівель. Блінкен навів як приклад численні медіакомпанії в Росії зі збору коштів на підтримку армії і купівлю обладнання для військових частин, які воюють проти України.

Блінкен згадав проєкти в інших країнах світу, пов’язані з RT – до таких він зарахував, зокрема, німецьку відеоплатформу Red і африканську соціальну мережу African Stream, які використовуються для поширення проросійської пропаганди.

Держсекретар також заявив, що Росія за допомогою пропагандистських медіа вже багато років намагається впливати на політику в Молдові, зокрема на майбутні в жовтні президентські вибори.

США піддають санкціям трьох юридичних і двох фізичних осіб (включно з Дмитром Кисельовим), пов’язаних із “Россией сегодня”. Сама медіакомпанія підпадає під акт про іноземні місії і буде зобов’язана звітувати безпосередньо перед Держдепартаментом про всіх своїх співробітників, які працюють у США, а також про всю власність.

Насамкінець Блінкен повідомив, що США, Канада і Велика Британія починають спільну дипломатичну компанію проти RT та інших джерел російського таємного впливу на західну політику. Він закликав дипломатів інших країн ділитися свідченнями можливих спроб такого впливу.

“Ми поважаємо свободу преси, навіть пропагандистської преси, – заявив Блінкен. – Але ми не потерпимо медіа, які працюють на спецслужби, беруть участь у секретних операціях із втручання в політичні справи, з використання корупції як зброї, втручання у вибори, убивства політичних опонентів і неправомірного затримання наших співвітчизників”.


Теги: , ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling