Правоохоронці викрили корупційну схему в Дніпропетровській ОВА на 286 млн грн

НАБУ і САП викрили масштабну корупційну схему у дорожній сфері, у результаті якої під час повномасштабного вторгнення державному бюджету заподіяно понад 286 млн грн збитків.

Про це повідомляють НАБУ та САП.

Правоохоронці не називають імені підозрюваного, але вказують посаду станом на 2022 рік. Відомо, що Валентин Резніченко обіймав посаду голови ОДА/ОВА з березня 2015 по червень 2019 та з грудня 2020 по січень 2023 року.

Також про підозру повідомили:

  • заступнику голови Дніпропетровської ОДА;
  • керівнику департаменту Дніпропетровської ОДА;
  • начальнику відділу дорожнього господарства Дніпропетровської ОДА;
  • керівнику суб’єкта господарської діяльності.

У 2022 році чинне в умовах воєнного стану законодавство дозволяло першочергове фінансування експлуатаційного обслуговування автомобільних доріг, а витрати на поточний та капітальний ремонт доріг були можливі лише в останню чергу.

За даними слідства, підозрювані з метою отримання можливості першочергового фінансування, а також для уникнення необхідності розробки проектної документації, проведення її експертизи та здійснення технічного нагляду замінили у відповідних документах відомості щодо потреби у проведенні поточного та капітального ремонту доріг на необхідність їх експлуатаційного обслуговування.

Витрати на таке обслуговування штучно та безпідставно збільшили до 1,5 млрд грн. На цю суму уклали договори на виконання відповідних робіт з компанією, пов’язаною із головою Дніпропетровської ОДА, яка завищила вартість матеріалів на суму понад 286 млн грн.

Частину цих коштів надалі вивели на рахунки інших компаній, пов’язаних з топпосадовцем та його заступником.

Наразі триває вивчення фактів щодо можливої легалізації незаконно одержаних коштів, встановлюється причетність до злочину інших осіб.