Політика

Український удар по базі в Криму "вибив половину бойової авіації РФ у Чорному морі"

19 Серпня 2022 19:06

Представник західної розвідуспільноти повідомив на брифінгу для журналістів, що український наліт на авіабазу Саки в окупованому Криму минулого тижня вибив понад половину бойової морської авіації Росії у Чорному морі.

Слова неназваного "західного чиновника" (зазвичай це формулювання має на увазі представник британської розвідки) цитують кореспонденти міжнародних ЗМІ.

"Такі рейди позитивно впливають на бойовий дух українців, але загалом зберігається "бойовий застій", – переказує його слова присутній на брифінгу редактор Guardian з оборони та безпеки Ден Саббах.

Представник розвідки також заявив, що обстріл у Херсоні та Криму – справа рук українського спецназу чи партизанів, не вдаючись при цьому докладно.

"Це комбінація неймовірної сміливості людей та нових можливостей, – цитує його, у свою чергу, редактор новин телеканалу ITN Емма Берроуз. – Думаю, ми можемо прийняти, що українці завдають ударів у глибині за ворожою лінією. Такі цілі, як Білгород, це легітимними цілі, які не наражають на загрозу територіальну цілісність Росії".

Говорячи про ситуацію на півдні, чиновник повідомив, що в Росії спостерігається нестача військового контингенту в Херсоні та правому березі Дніпра.

"Росія має понтонні мости і дві поромні переправи для доставки підкріплення, які замінюють пошкоджені основні мости. Але вони не такі ефективні для поповнення військових ресурсів", – заявив представник розвідслужб.

Щодо Запорізької АЕС, до якої зараз прикута основна увага, то "західний чиновник" запевняє, що Україна та Росія використовують її для "створення інформаційного фону" і що об'єкт досить міцний, щоб витримати навіть падіння цивільного авіалайнера. "Прямі обстріли нас не турбують", – сказав він.

Водночас він додав: "Питання, яке нас серйозно турбує [на Запорізькій АЕС], це водяне охолодження реакторів. Якщо в подачі електрики виникнуть перебої, то доведеться задіяти аварійні генератори. Якщо ж із ними щось станеться…, то ми опинимося у більш серйозній ситуації".

Запорізьку АЕС обстрілюють із березня, коли російська армія окупувала територію найбільшої атомної електростанції у Європі. Однак її, як і раніше, обслуговують українські інженери.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling