Політика

Віталій Портников: Завжди дивіться вгору

17 Серпня 2022 17:48

У листопаді 2021 року керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив у інтерв'ю виданню Military Times, що Росія готується до нападу на Україну наприкінці січня чи на початку лютого 2022 року, а оцінки термінів цієї атаки практично збігаються у розвідок США та України.

У цьому інтерв'ю головний розвідник країни говорив насамперед про атаки на сході та півдні країни, але й не виключав і нападів з боку Білорусі. Загалом Буданов досить точно описав розвиток подій, його інтерв'ю процитували українські медіа. Тож не будемо себе обманювати і стверджувати, що українське керівництво не мало власної інформації і не довіряло західній, а українські громадяни отримували попередження про війну виключно від журналістів американських газет.

Те, що ми спостерігали всі останні роки – це те саме небажання дивитися вгору, яким займалися герої знаменитого фільму (згадується американська комедія "Не дивіться вгору" в жанрі політичної сатири. Сюжет полягає в тому, що астрономи виявили астероїд, який незабаром зіткнеться із Землею, проте чинний президент США вирішив про це не повідомляти суспільству через політичні інтереси). Це сеанс колективного божевілля, близького до національного суїциду. До того ж ще і яскраве свідчення недооцінки ситуації з боку західних лідерів. Якщо вони були адекватніші за будь-якого українського обивателя, чому ж тоді розраховували запобігти небезпеці переговорами з Путіним, а не масованим постачанням озброєнь? Ось чому?

Але мене не так цікавить минуле, як майбутнє. Нам потрібно навчитися дивитися вгору, з ідіотизмом варто прощатися раз і назавжди. Ця війна може завершитися успіхом Української армії – але без вступу країни до НАТО, однак з якими-небудь черговими невиразними гарантіями, які вважатимуться важливою дипломатичною перемогою. І після закінчення війни ми почуємо, що треба відновлювати зруйновану країну, що ми досить думали про війну, а треба думати про економіку. І що Кремль злякався і зробив висновки, більше не полізе, так навіщо ж нам такі величезні витрати. Та й гарантії.

Я просто хочу сказати потенційним жертвам не цієї, а вже наступної війни: будь ласка, не стверджуйте потім, що вас не попереджали.

Джерело: Еспресо


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling