Політика

Влада Косова вирішила відкласти введення нових правил в'їзду для сербів

1 Серпня 2022 06:26

Влада визнаної частиною світової спільноти Республіки Косово заявила про готовність відкласти на місяць введення нових правил в'їзду в країну для громадян Сербії, анонсованих владою Пріштіни 29 липня. Це рішення раніше викликало протести мешканців Косова.

"Як повідомила адміністрація у Пріштіні, ці заходи будуть відкладені до 1 вересня, якщо в понеділок будуть прибрані барикади на пунктах пропуску на адміністративному кордоні", – повідомляє місцеве телебачення. Зазначається, що таке рішення ухвалено на прохання американської влади.

Планувалося, що з 1 серпня громадянам, які бажають в'їхати в Косово за сербським посвідченням, буде необхідно отримати спеціальну декларацію на в'їзд та виїзд із країни терміном на три місяці. Цей документ видаватиметься під час перетину наземного кордону, а також в аеропорту.

Крім того, водії на автомобілях із сербськими номерами мають переоформити їх на косовські, щоб потрапити на територію країни.

Нові обмеження здебільшого мають торкнутися жителів Косівської-Митровиці – міста на півночі Косова, де мешкають переважно етнічні серби.

Сербія не визнає незалежності Косова (цю позицію поділяє і Росія) і тому вважає це місто своєю територією.

У неділю мешканці Косівської-Митровиці почали встановлювати барикади, а також включали сирени повітряної тривоги. За даними ЗМІ, поліція повідомила про стрілянину в кількох місцях на півночі Косова, постраждалих немає.

Поліція Косова закрила два наземні переходи із Сербією.

Міноборони Сербії спростувало повідомлення про розміщення своїх військ на території Косова. "Сербія не перетнула адміністративну лінію і не увійшла на територію Косова та Метохії", – йдеться у повідомленні міноборони .

У свою чергу, поліція в Косові заявила, що не планує проводити жодних операцій на півночі країни. "Поширювалася неправдива інформація про те, що муніципалітет буде заблокований спецпідрозділами, це не відповідає дійсності", – заявив журналістам один із високопосадовців поліції.

Міжнародні сили безпеки в Косові (КFOR) заявили, що у разі потреби готові втрутитися у ситуацію.

Президент Сербії Олександр Вучич звинуватив владу Пріштіни у переслідуванні етнічних сербів у Північному Косові.

"Вони прийняли рішення нав'язувати те, що не мають права нав'язувати насамперед жителям півночі Косово та Метохії", – сказав він.

Прем'єр-міністр Косово Альбін Курті заявив, що рішення Пріштіни – захід у відповідь на те, що "Сербія почала реалізовувати 11 років тому".

Белград спочатку взагалі не пускав до себе машини з косовськими реєстраційними знаками, а 2011 року дозволив за умови сплати особливого мита. В результаті водії, які часто їздять до Сербії, воліли користуватися її номерами.

Обмеження для водіїв автомобілів на сербських номерах уже запроваджувалися владою Пріштіни у вересні минулого року. Тоді розпорядження влади обернулося протестами і блокадою з боку етнічних сербів, що проживають на півночі Республіки Косово.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling