Експорт зерна Чорним морем може розпочатися 1 серпня

Туреччина очікує, що експорт зерна з України коридором у Чорному морі розпочнеться 1 серпня. Про це заявив представник президента Туреччини Ібрагім Калин. За словами Калина, залишилося прояснити кілька деталей. Як зазначають у Києві, понад 20 млн тонн із врожаю минулого року все ще очікують на експорт.

У Стамбулі раніше відкрився центр контролю за експортом українських зернових. Туреччина вважає, що центр зможе зробити значний внесок у подолання продовольчої кризи, заявив турецький міністр національної оборони Хулусі Акар.

Координаційний центр реєструватиме торгові судна та відстежуватиме їх пересування, зокрема, за допомогою супутникових даних, зазначив Акар. Судна повинні проходити огляд щодо відсутності на борту зброї під час проходження через протоку Босфор, що з'єднує Чорне море з Мармуровим.

Створення центру – частина угоди, укладеної 22 липня у Стамбулі за посередництва ООН та Туреччини та спрямованої на припинення блокади українських портів.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш підтвердив підписання угоди. За словами генсека, згідно з досягнутою домовленістю, експорт здійснюватиметься з трьох українських портів – Одеси, Чорноморська та Південного.

У переговорах взяли участь ООН, Росія, Туреччина та Україна. Через день, 23 липня, порт Одеси зазнав ракетного обстрілу з російської сторони.