Економіка

Reuters: Україна девальвувала гривню

21 Липня 2022 13:26

Національний банк України девальвував гривню на 25% щодо долара США в четвер, щоб допомогти країні впоратися зі зростаючим економічним впливом війни з Росією, пише Reuters.

У заяві НБУ зазначено, що він встановив новий курс гривні на рівні 36,5686 за долар порівняно з попереднім курсом 29,25, встановленим на початку вторгнення Росії майже п’ять місяців тому.

У банку заявили, що діяли "з огляду на зміну фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара США щодо інших валют".

"Цей крок підвищить конкурентоспроможність українських виробників, зблизить курсові умови для різних груп бізнесу та домогосподарств, підтримає стійкість економіки в умовах війни", – йдеться в повідомленні.

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що новий рівень обмінного курсу "стане якорем для економіки та зробить її більш стійкою у часи невизначеності".

«Збереження фіксованого обмінного курсу дозволить НБУ контролювати динаміку інфляції та забезпечити безперебійне функціонування фінансової системи», – сказав він. «Це ключова умова для стабільної роботи економіки, яка є життєво необхідною під час війни».

У банку заявили, що зміна курсу збільшить надходження іноземної валюти експортерами та мінімізує "спекулятивну поведінку учасників ринку".

Девальвація відбулася через день після того, як Україна попросила своїх кредиторів про дворічне заморожування виплат за її міжнародними облігаціями, намагаючись зосередити свої фінансові ресурси, що скорочуються, на відсіч Росії.

За даними Світового банку, станом на кінець 2020 року зовнішній борг України становив 130 мільярдів доларів.

Україна виділила майже 20 мільярдів доларів міжнародних облігацій, деномінованих у доларах та євро, з терміном погашення з 2022 по 2030 роки, які підлягають заморожуванню боргу.

Очікується, що через наслідки війни в 2022 році економіка країни скоротиться на 35-45%.

Україна підрахувала, що витрати на війну в поєднанні з нижчими податковими надходженнями залишили бюджетний дефіцит у розмірі 5 мільярдів доларів на місяць – або 2,5% довоєнного ВВП. Економісти підрахували, що це підштовхує річний дефіцит до 25% ВВП у порівнянні з лише 3,5% до повномасштабного вторгнення Путіна.

Дослідники з Київської школи економіки підрахували, що для відновлення розбомбленої інфраструктури України вже знадобиться понад 100 мільярдів доларів, а голова фінансового відділу Європейського Союзу, Європейський інвестиційний банк, заявив, що це може сягнути трильйонів.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling