Суспільство

Моссад заклав вибухівку в тайванські пейджери “Хезболли” – Reuters

ізраїль, вибух
Ілюстративне фото з відкритих джерел

Спецслужба Ізраїлю “Моссад” заклала вибухівку в 5000 тайванських пейджерів, які  за кілька місяців до вибухів замовила “Хезболла”.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого інформатора в ліванських органах безпеки і ще одне джерело

Ці деталі проливають світло на безпрецедентний прорив у системі безпеки “Хезболли”, в результаті якого здетонували тисячі пейджерів по всьому Лівану, вбивши дев’ять осіб і поранивши близько 3000, в тому числі бойовиків угруповання і посланця Ірану в Бейруті.

Підтримувана Іраном “Хезболла” пообіцяла помститися Ізраїлю, військові якого відмовилися коментувати вибухи.

Кілька джерел повідомили агентству Reuters, що змова готувалася багато місяців.

Високопоставлене джерело в ліванській службі безпеки повідомило, що угруповання замовило 5 000 пейджерів тайванської компанії Gold Apollo, які, за словами кількох джерел, були ввезені в країну навесні.

Високопоставлене джерело в ліванських органах безпеки надало фотографію моделі пейджера AP924, який, як і інші пейджери, бездротово приймає і відображає текстові повідомлення, але не може здійснювати телефонні дзвінки.

Бойовики “Хезболли” використовують пейджери як низькотехнологічні засоби зв’язку, намагаючись уникнути ізраїльського відстеження їхнього місцезнаходження, повідомили два джерела, знайомі з діяльністю угруповання.

Але високопоставлене ліванське джерело повідомило, що пристрої були модифіковані ізраїльською шпигунською службою “на виробничому рівні”.

“Моссад вмонтував у пристрій плату з вибуховим матеріалом, яка отримує код. Її дуже важко виявити будь-яким способом. Навіть за допомогою будь-якого пристрою або сканера”, – сказало джерело.

Джерело повідомило, що 3000 пейджерів вибухнули, коли на них було надіслано закодоване повідомлення, одночасно активувавши вибухівку.

Інше джерело в органах безпеки повідомило агентству Reuters, що в нових пейджерах було заховано до трьох грамів вибухівки, яка місяцями залишалася “непоміченою” “Хезболлою”.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling