Політика

Країни-члени НАТО сумніваються у ролі США щодо захисту Європи, – Bloomberg

нато, сша
Місцеві жителі стоять серед уламків зруйнованого ракетним обстрілом житлового будинку в місті Селидове Донецької області / Фото: Getty Images

Європейські члени НАТО тепер говорять у приватних розмовах про напад РФ на них як про небезпеку, що вимагає негайної реакції, і дедалі більше сумніваються в допомозі США в такому сценарії, пише Bloomberg.

Підвищення тривоги європейських союзників пов’язане з усвідомленням того, що зараз Росія підбадьорена своїми успіхами на полі бою, США можуть зменшити підтримку Європи — а самі європейці «зробили надто мало для підготовки до цього».

«Цей песимізм домінував у розмовах цих вихідних на Мюнхенській конференції з безпеки, де лідери й представники оборонних відомств зібралися, щоб обговорити найбільші геополітичні загрози у світі», — пише видання з посиланням на обізнаних посадовців.

Присутні високопоставлені представники оборонних відомств висловили занепокоєння щодо нездатності США надати Україні мільярди доларів фінансування. Нині вони планують сценарії, в яких саме це публічне погіршення підтримки може підштовхнути Росію до прямого нападу на НАТО.

Як порівняти з рішучістю попередніх зустрічей, цього року в Мюнхені панувала невизначеність, наводить Bloomberg коментар одного з посадовців, що дали інтерв’ю для цього матеріалу.

На тлі виходу ЗСУ з Авдіївки та нестачі озброєнь в українців темою для дискусії став пакет допомоги Києву у розмірі 60 мільярдів доларів, заблокований у Конгресі США.

«Це було дуже публічним символом перспективи послаблення зобов’язань США перед Україною, що домінувало в кулуарних розмовах», — зазначають автори статті.

«Проблисками надії» в цьому контексті Bloomberg називає великі втрати РФ та плани союзників надіслати Україні ройові дрони зі штучним інтелектом, що відкривають ЗСУ перспективу «перехитрити російські артилерійські загородження».

За словами одного з високопоставлених помічників конгресменів, навіть якщо США нададуть фінансування, обладнання буде доставлено в Україну лише за деякий час. Вони вказали на потребу в перехоплювачах протиповітряної оборони, нестача яких вже призвела до серйозної шкоди від російських ракетних обстрілів.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling