Кримінал

Ексголові “Укрзалізниці” Кравцову повідомили про підозру

набу, сап, укрзалізниця
Тодішній голова правління «Укрзалізниці» Євген Кравцов (по центру) під час презентації оновленого логотипу компанії / Фото: УНІАН

Правоохоронці повідомили про підозру колишньому голові правління «Укрзалізниці» Євгену Кравцову та ще низці чинним та колишнім працівникам компанії.

Про це пишуть журналіст Олег Новіков, «Економічна правда» та Forbes з посиланням на джерела.

За даними журналіста Олега Новікова, підозри від НАБУ та САП отримали:

  • ексголова правління «Укрзалізниці» Євген Кравцов;
  • ексчлени правління УЗ Олександр Скрипінський та Станіслав Лєсніков;
  • чинні або колишні посадовці регіональних філій УЗ «Південно-Західна залізниця» і «Придністровська залізниця» Микола Кужавський, Дмитро Копера, Сергій Гавриленко і Олексій Шарий.

Як зазначається, Лєснікова взяли під варту 27 лютого з альтернативою в 11,8 мільйона гривень застави. Решті фігурантам запобіжний захід обиратимуть пізніше.


26 лютого НАБУ і САП повідомили про викриття організованої групи, яка заволоділа коштами «Укрзалізниці». До неї входили посадовці «Укрзалізниці» та підприємці.

Як встановило слідство, у 2018 році підприємець-лідер групи (Новіков пише, що йдеться про Лєснікова) вирішив встановити контроль над товарно-грошовими потоками «Укрзалізниці» з метою заволодіння коштами товариства. Для цього він звернувся до давніх знайомих з-поміж представників уряду та за їх сприяння домігся призначення членів групи на керівні посади в «Укрзалізниці».

Таким чином, у 2018-2021 роках посадовці УЗ на виконання вказівок лідера групи забезпечили перемогу підконтрольної йому компанії ТОВ (за даними Новікова, це «Аналіт-Технобуд») у тендері на закупівлю пневмоінструменту. А та — поставила філіям УЗ продукцію за завищеною вартістю.

Розмір переплати становив 11,4 мільйона гривень, якими організована група заволоділа та розпорядилася на власний розсуд. Всього про підозру за цією справою повідомили 9 фігурантам.


Теги: , ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling