Політика

Боти поширили тисячі постів із фейковими цитатами проти України

Імовірно пов’язані з російською владою боти опублікували за останню добу 120 тисяч постів із фейковими цитатами знаменитостей. Дженніфер Еністон, Скарлетт Йоханссон, Алену Делону та іншим приписали цитати із закликами до країн Заходу перестати допомагати Україні. Увагу на це звернуло “Агентство”.

Йдеться про ботів мережі “Двойник”, яку “Агентство” називає “найбільшою з мереж дезінформації Кремля, що працюють на західну аудиторію”. За даними журналістів, з вечора п’ятниці боти опублікували в соцмережі X 50 картинок із фейковими цитатами, після цього інші акаунти “Двойника” ретвітнули їх понад 120 тисяч разів. Пости вже набрали кілька сотень тисяч переглядів.

Картинки з цитатами боти публікували англійською, французькою, німецькою та польською мовами. Фейкові висловлювання приписували також, наприклад, акторці Анджеліні Джолі, режисерові Люку Бессону, співакові Елтону Джону, футболістові Ліонелю Мессі. Також боти від імені знаменитостей нарікають про те, що “ЄС розвалюється”, а “Європа збідніла”. Фейковий Елтон Джон у своєму висловлюванні об’єднує теми України та ЄС: “Ми потрапили в українську пастку. Зараз ЄС руйнується”.

Раніше “Агентство” зазначало, що мережа інтернет-ботів поширила в соціальній мережі X фейкові цитати голлівудських зірок про роль СРСР у перемозі над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні. Напередодні 9 травня боти опублікували 28 твітів із фотографіями 13 зірок і фразами про Радянський Союз і Червону армію, які вони нібито говорили в різний час. Насправді всі фрази виявилися вигаданими і приписаними.

“Агентство” зазначає, що бот-акаунти, керовані з Росії, не вперше масово публікують у соцмережах фрази відомих людей, які вони ніколи не говорили. Так, у листопаді 2023 року пов’язані з російською владою акаунти розповсюдили фейкові цитати Бейонсе, Опри Вінфрі, Роналду та інших зірок із вимогою до Заходу припинити допомагати Україні, а у квітні року поточного боти поширили фейкове відео з письменницею Катрін Гіммлер, у якому вона нібито закликає “не віддавати українців кривавому диктатору Зеленському”.

Прокремлівські мережі поширюють у соцмережах також фейкові обкладинки популярних зарубіжних ЗМІ та карикатури, яких насправді не існувало, наприклад, французького сатиричного видання Charlie Hebdo, також із критикою України.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling