Суспільство

Bloomberg: В Японії поширюються бактерії, здатні вбити за два дні

інфекція, хвороба
Скануючий електронний мікрограф бактерії стрептокока групи А (Streptococcus pyogenes) / Фото BSIP

Захворювання, викликане рідкісною “бактерією, що харчується м’ясом”, яка може вбити людину протягом 48 годин, поширюється в Японії, пише Bloomberg.

За даними Національного інституту інфекційних захворювань, який відстежує випадки захворювання з 1999 року, до 2 червня цього року було зареєстровано 977 випадків стрептококового токсичного шоку (СТШ), що перевищує рекордний показник у 941 випадок за весь минулий рік.

Стрептокок групи А (GAS) зазвичай викликає набряк і біль у горлі у дітей, відомий як “фарингіт”, але деякі типи бактерій можуть призвести до швидкого розвитку симптомів, включаючи біль і набряк кінцівок, лихоманку, низький кров’яний тиск, які можуть супроводжуватися некрозом, проблемами з диханням, відмовою органів і смертю. Люди старше 50 років більш схильні до захворювання.

“Більшість смертей трапляється протягом 48 годин, – каже Кен Кікучі, професор інфекційних хвороб у Токійському жіночому медичному університеті. “Як тільки пацієнт помічає набряк стопи вранці, до полудня він може поширитися до коліна, і він може померти протягом 48 годин”.

Нещодавно спалахи захворювання спостерігалися і в інших країнах. Наприкінці 2022 року щонайменше п’ять європейських країн повідомили Всесвітню організацію охорони здоров’я про збільшення випадків захворювання на інвазивний стрептокок групи А (iGAS), який включає в себе СТШ. ВООЗ заявила, що зростання випадків захворювання відбулося після закінчення обмежень, пов’язаних з Covid.

За нинішніх темпів поширення інфекції, кількість випадків захворювання в Японії може досягти 2 500 цього року, а “жахливий” рівень смертності становитиме 30%, сказав Кікучі.

Кікучі закликав людей дотримуватися гігієни рук і обробляти будь-які відкриті рани. Він сказав, що пацієнти можуть носити iGAS у своєму кишечнику, який може забруднити руки через фекалії.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling