Думки

Складне питання інвестицій: які галузі залучають гроші під час війни

25 Січня 2023 11:52
Андрій ВОЛКОВ

Андрій Волков, засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс»

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі, який завершився 20 січня, перший віце-прем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що навіть в умовах війни наша країна залучає інвесторів, які готові запускати нові проєкти. Якщо вірити даним Мінекономіки, платформа із залучення інвестицій Advantage Ukraine, яка була анонсована восени 2022 року, отримала понад 500 заявок від потенційних інвесторів із США, Великобританії, Німеччини, Данії та Бельгії.

Мені, звичайно, хотілося б розділити цей оптимізм. Але реальність дещо інша і далеко не така райдужна. За даними Міністерства фінансів, за три квартали 2022 року в Україну надійшло $190 млн прямих іноземних інвестицій. За цей же час із країни було виведено капітал на суму $159 млн.

Причому сума, що зайшла – це навряд чи інвестиції в традиційному розумінні цього слова. Швидше за все, це гроші наших українських підприємців, які заводили в країну ресурси для того, щоб допомогти своєму бізнесу вистояти під час війни.

Щодо виведених коштів, то цей обсяг міг би бути в рази більшим. Але оскільки з лютого 2022 року діють валютні обмеження Національного банку, відтік виявився порівняно невеликим. Разом з тим реальні масштаби виведення капіталу оцінити вкрай складно, оскільки частина цих процесів відбувається приховано. Наприклад, під виглядом торгових операцій, які не потрапляють до офіційної статистики.

Позитивне сальдо інвестицій становило близько $31 млн. Начебто не «мінус». Але для масштабів української економіки це замало. Тому можна сказати, що 2022 рік став роком, протягом якого реальні інвестиції в Україну не заходили.

Головна причина заморозки інвестиційного ринку, зрозуміло, війна. У нові проєкти вітчизняні інвестори зараз просто не вкладаються. Хоча вони знають особливості внутрішнього ринку та усвідомлюють усі ризики. І навіть власники тих підприємств, які заявляють про плани щодо розширення бізнесу, фактично жодних вливань не здійснюють.

Є лише невелика група інвесторів, котрі не зупиняють активність. Це підприємці, проєкти яких до 24 лютого 2022 року перебували на фінальній стадії готовності. У результаті, після шоку перших місяців бойових дій, такі інвестори дійшли думки, що потрібно все-таки доводити розпочате до логічного завершення. Подібних прикладів мало, але вони є в будівельній галузі, медицині (наприклад, відкриття нової лікарні мережі «Добробут» у Києві).

В іншому ж власники бізнесу, якщо й готові витрачати бодай якісь кошти, то лише на релокацію, енергоефективність, логістику та підвищення інтенсивності виробництва. І вкладають вони виключно свої гроші. Бо капіталу ззовні немає. Ані з боку нерезидентів, ані від банків, які практично нікого не кредитують.

Тому дозволити собі подібні вкладення можуть хіба що експортно-орієнтовані компанії із сільського господарства, підприємства нафтогазового сектора та, можливо, роздрібна торгівля.

У іноземних інвесторів теж відсутні стимули заводити капітал у країну, що воює. Загроза втрати грошей надто висока, тоді як шанси на успішну реалізацію будь-яких проєктів, навпаки, мізерні.

За весь 2022 особисто я бачив лічену кількість зарубіжних інвесторів, які цікавилися українськими активами. І то, це були чистої води спекулянти. Єдине питання, яке звучало від них, чи можна щось купити в Україні за три копійки, щоб потримати це до кінця війни і потім продати з гарним прибутком. Їх цікавила переважно нерухомість у Києві чи Західній Україні, а також логістичні об’єкти. При цьому суми вкладень, про які йшлося, не перевищували $10 млн.

На жаль, я не думаю, що інвестиційне середовище в Україні у 2023 році серйозно покращиться, якщо не зміниться ситуація на фронті та не почнеться відновлення економіки. При затягуванні війни, при регулярному обстрілі цивільної та промислової інфраструктури на інвестиції сподіватися не варто. Максимум, про що можна говорити, це про якісь проєкти у прикордонній з європейськими країнами зоні, пов’язані з логістикою, експортом української продукції чи імпортом товарів до України.

Втім, є все-таки в нашій країні одна галузь, у якій теплиться життя. Це IT-сектор. Навіть попри війну, в 2022 році інвесткомпанія Horizon Capital разом із Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) та ще кількома фінансовими інститутами сформували новий інвестфонд у розмірі $200 млн якраз під українські стартапи.

Але треба враховувати той факт, що більшість українських IT-компаній мають замовників з-за кордону, і будь-який фахівець у цій сфері може працювати без географічної прив’язки. Тому багато роботодавців допомогли своїм співробітникам переїхати з України. А деякі IT-компанії з вітчизняним корінням перевезли свої офіси до інших країн.

Тим не менш, саме IT-галузь чи не єдина отримуватиме у 2023 році інвестиційні гроші. Але приплив капіталу відбуватиметься виключно доти, доки на цей сектор мінімально впливає війна та українська дійсність. Хоча потенційно інтерес інвесторів до України, як і раніше, є. І бажаючих розвивати тут нові проєкти дуже багато. Але має закінчитися війна та гарантовано наступити мир. Тільки тоді до нашої країни повернуться серйозні інвестиційні гроші.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling