Думки

Відкрите звернення щодо публічної позиції власників українських підприємств

4 Лютого 2015 22:52
Іван ВАРЧЕНКО

Президенту України Петру Порошенко
Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку
Головам обласних державних адміністрацій

Відкрите звернення
щодо публічної позиції власників українських підприємств

Шановний пане Президенте!
Шановний пане Прем'єр-міністр!
Шановні голови облдержадміністрацій!

На сьогодні лише кілька представників великого бізнесу (з першої сотні рейтингу "Форбс" чи аналогічних рейтингів) висловили чітку публічну проукраїнську позицію: президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський, та голова Одеської ОДА Ігор Палиця, власник холдингу "Агротрейд" Всеволод Кожем'яко, екс-голова Донецької ОДА Сергій Тарута, можливо, ще два- три чоловіка.

Інші 90%, у кращому разі, публічно не оголосили своєї позиції щодо антитерористичної операції, оцінки ДНР-ЛНР, участі Росії у війні з Україною, окупації Криму. У гіршому – мовчки співчувають агресорам, окупантам та терористам або навіть допомагають їм.

Немає чіткої публічної проукраїнської позиції у Ахметова, Пінчука, Тігіпка, Фірташа, Бойка, Богуслаєва, Хорошковського, десятків інших. Немає такої позиції і у сотень регіональних власників підприємств.

Так, вони платять податки (хоча не всі), так, допомагають волонтерам (теж далеко не всі). Бізнес у Росії? Чи це аргумент після десятків тисяч жертв і багатомільярдних руйнувань, яких зазнала Україна?

Наслідком такої страусової політики є те, що у півмільйонному Маріуполі, де на промислових гігантах Ахметова-Бойка (ММК ім.Ілліча, "Азовсталі", "Азовмаші" та низці інших) працює понад 150 тисяч робітників, але на акції солідарності та співчуття загиблим від бомбардування міста вийшло лише кілька сотень городян.

Не є таємницею, що погляди робітників в Україні значною мірою формуються під впливом позиції роботодавців. Мовчання останніх породжує сумніви у потрібності активної патріотичничної позиції, що, в свою чергу, стає ґрунтом до байдужості або й сепаратизму.

У зв'язку з цим, пропоную вам:
1. Звернутися до власників та керівників великих українських підприємств, на яких працюють тисячі і десятки тисяч робітників, з пропозицією (вимогою) публічно засвідчити свою позицію щодо війни в Україні, окупації Криму.
2. Запропонувати їм через ЗМІ закликати громадян України, передусім працівників власних підприємств, до патріотизму та громадянської свідомості, до сприяння обороні України, до підтримки збройних сил задля перемоги над терористами та окупантами.
3. Доручити структурам, відповідальним за інформаційну політику (міністерствам, Держкомітету, Нацраді, обласним теле та радіокомпаніям) забезпечити відповідні постійні сюжети соціальної реклами.

З повагою
Іван Варченко, депутат Харківської облради


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling