Думки

З Днем Конституції України!

28 Червня 2021 00:13
Ірина ЄФРЕМОВА

Сьогодні ми відзначаємо по-справжньому вікопомну подію – 25-річчя ухвалення Основного Закону нашої держави. У пам'яті назавжди закарбувалися враження та емоції, що переповнювали мене, коли чверть століття тому Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Пам'ятаю те піднесення, відчуття щирої гордості за власну країну, що вирували тоді у колах українських патріотів.

Адже було зроблено черговий, довгоочікуваний, омріяний багатьма поколіннями наших пращурів крок на шляху побудови Української держави. Конституція – не просто формальний атрибут будь-якої країни. Основний Закон – насамперед дороговказ, рейки, на які стала держава і якими неухильно планує рухатися. Українська Конституція – звернення, маніфест нашої держави до усього світу, сповіщення про наші цінності та правила гри.

Конституція України 1996-ого, особливо перші її розділи – логічне продовження історичних прагнень українців до незалежності, соборності, демократичних цінностей.

Одночасно, просто проголосити щось, хай і надзвичайно важливе і гуманне -лише початок. Набагато принциповішими є реальні справи та вчинки. І, маю із гордістю наголосити: Україна, українці щодня роблять усе можливе, а частіше – неможливе, аби підтвердити нашу прихильність, відданість конституційним засадам.

«Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава», – проголошується вже у першій статті нашого Основного Закону. І вже більше семи років поспіль щодня на усіх фронтах (військових, дипломатичних, інформаційних) ми відвойовуємо своє право бути державою. Так само, як і можливість бути унітарною країною, що прописано у ст.2 Конституції.

Але поки нашу державну політику буде визначати третя стаття Основного Закону – «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю» – ми приречені на перемогу та успіх!

Тож я щиро вітаю усіх українців з одним з найважливіших державних свят! Хай наша держава буде найуспішнішою та найдемократичнішою, а наш народ – найщасливішим та найзаможнішим!

З Днем Конституції!

Слава Україні!


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling