Думки

Перше Різдво Другого Хрещення

8 Січня 2019 10:45
Леонід ЛОГВИНЕНКО

Перше Різдво в новому статусі автокефальної (незалежної) Православної Церкви України відсвяткувала громада храму Івана Богослова на Харківщині. Після літургії у храмі лунали колядки автентичного гурту “Муравський шлях” та виступив з вертепом дитячий театр тіней недільної школи.

Громада Івана Богослова заснована на початку 1991 року ще до проголошення незалежності України. Перша ж служба відбулася в день проголошення ГКЧП, коли кожного, хто молився в храмі, проводжали додому агенти КГБ. Путч провалився і після нього постала незалежна Україна, однак, не дивлячись на це, у Харкові, де відбувся відомий собор, представники якого проголосили себе вірними московському патріархату, громаду чекали нелегкі роки випробовувань.

– Увесь цей час наша громада, по суті, перебувала в облозі,- сказав під час різдвяної проповіді настоятель храму о. Віктор Маринчак.

З цього приводу можна багато що згадати: і як у перші роки у храмі, який належав до автокефальної, але ще не канонічної, церкви під час морозів люди причащалися з чаші, до якої, власне, примерзали губи, і як прихожан УПЦ МП посилали пікетувати церкву, коли її відвідував патріарх Філарет, і коли фіскальні та правоохоронні органи тиснули на підприємців, котрі прагнули допомогти громаді відбудувати зруйнований храм. До речі, цей храм, тодішня харківська влада віддала громаді ще й тому, що, напевне, вважала непосильною справою відновлення руїни. Однак церква існує, повільно, не як хотілося б, але ж відбудовується. Головне, що наповнена вона духом віри і любові, який піднімає з руїн зневірені душі.

Не легко прийшлося громаді та її настоятелю й під час Майдану, адже вони були учасниками всіх зрозуміло, чому громада так сильно прагнула Томосу на автокефалію української церкви.

– Якщо при князі Володимирі Русь хрестився вперше, то нині маємо друге хрещення,- сказав Єпископ Харківський і Богодухівський ПЦУ Митрофан після того як зачитав вітання з Різдвом Митрополита Київського і всієї України Єпіфанія.

Священство і віруючі відновленої церкви, статус митрополії якої було незаконно забрано Москвою ще в 1686 році, бачать підтвердження цих слів у символах. Авжеж: Томос надано на Різдво, а за Григоріанським, тобто нинішнім календарем, за яким живе більшість православних церков (у тому числі й Вселенська церква) на Богоявлення. Це можна бачити і як новим народженням, і як сходженням благодаті на нову, а точніше, відновлену церкву.

Цю благодать відчули всі, хто прийшов у храм помолитися на Різдво за Православну церкву України: парафіяни, гості з інших громад, курсанти Харківського національного університету повітряних сил, частина яких у цей день причастилася з чаші.

З колядками до храму завітав зразковий автентичний колектив “Муравський шлях”, який ось вже 35 років збирає та записує пісенні перлини слобожанського фольклору і несе їх людям. До речі, колядку “Добрий вечір тобі, пане господарю”, яку виконує хор імені Григорія Верьовки, вперше записано на Слобожанщині – Харківщині. Співав “Муравський шлях” разом з присутніми на різдвяному богослужінні харків’янами. У єднанні душ прозвучала також колядка “Нова радість стала”, а також колядки, зібрані учасниками гурту в фольклорних експедиціях по Слобожанщині, зокрема й у селі Артемівка Печенізького району.

Бурхливі оплески лунали й під час різдвяного вертепу, який показали в храмі учасники театру тіней, який створено при недільній школі. У той час, коли на екрані тіней показували історію Святого Сімейства, народження Христа, яке супроводжувалося небесними символами, перед ним звучали вірші на різдвяну тему з вуст дітей, що виступали в образах трьох царів “со дари” та інших біблійних персонажів. Зайшов до храму й славетний філософ Григорій Сковорода, який співав власний повчальний вірш під мелодію “Оди до радості” Бетховена. До речі в цьому вертепі поєдналося сучасне й майбутнє, барокові мотиви мелодій з сучасним репом.

У цей же час у притворі храму проходив благодійний ярмарок, на якому продавали ласощі та іграшки виготовлені парафіянами, а також вироби з металу, створені ветеранами АТО. Кошти виручені на ярмарку, будуть передані у фонд допомоги військовим.

На фото автора: Різдво в храмі Івана Богослова.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling