Думки

Реформа поліції – реформа країни

29 Травня 2016 11:36
Ірина ЄФРЕМОВА

Завтра стартує патрульна поліція в Маріуполі. Він стає останнім у переліку великих українських міст, де запрацюють нові патрульні Національної поліції.

Як член колегії МВС, я бачу ситуацію із реформуванням правоохоронної системи України в усіх деталях. Пишаюся тим, що хоч і опосередковано, але долучилася до цього справжнього реформістського поступу.

В Україні працює близько 12 тисяч патрульних. Це – хлопці і дівчата з абсолютно іншими філософією і підходами до справи на відміну від зашерженілої, ураженої корупцією «мєнтовської» системи, що жила за принципом «карати та кришувати».

Натомість, нова генерація копів взяла за взірець найкращі світові стандарти правоохоронця – захищати та допомагати! Менше року сплинуло від тоді, як у Києві прийняли присягу перші патрульні. Згадаємо, як чимало скептиків та недоброзичливців по всіх усюдах торочили про несерйозність та недовговічність цієї реформи. Мовляв, стара система їх поглине та зітре. «Ця юнь спроможна хіба що на ефектні позування перед камерами та для селфі», – закидали вони.

Але вже перші тижні засвідчили – зміни сталися. Майже одразу бурхливо відреагували соціальні мережі – люди ділилися враженнями та не стримували емоцій: якщо раніше українці мали змогу побачити роботу поліцейського хіба що у подорожах Європою, США чи Канадою, то тепер частка цивілізованого світу стрімко увірвалася на українські вулиці. А найголовніше – ця реформа додала впевненості, що Україна стане європейською країною не лише декларативно чи географічно, а з усіма притаманними цьому словосполученню ознаками. Тобто, йдеться не лише про реформування правоохоронної системи, а насамперед – про докорінні зміни в усій державі.  

Не хочу скидатися на людину, яка дивиться на світ крізь рожеві окуляри: природно, і тут трапляються люди, які виявились неготовими до нових вимог, що ставить час.  Але головне – нова система сама почала здійснювати відторгнення таких «кадрів», а не уражатися цими метастазами, як багато хто пророкував…

Відтак, вважаю перший етап створення нової української поліції надзвичайно вдалим. Хоча це не мусить стати приводом для послаблення темпу, адже попереду ще невпрогорт роботи.

Дуже важливо, щоб кожен українець усвідомлював значення тієї справи, якою він займається, адже завдяки такому суголоссю та завзяттю позитивні результати від реформ в Україні не забаряться!

Слава Україні!


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling