Політика

Україна і Росія ведуть переговори з гуманітарних питань — WP

переговори, росія

Київ веде переговори з Москвою щодо трьох основних гуманітарних питань, попри повномасштабне вторгнення Росії та її численні злочини в Україні. Делегації обговорюють обмін військовополоненими і тілами загиблих військових, прохід суден Чорним морем і повернення українських дітей з Росії, пише The Washington Post у середу, 25 жовтня.

Більшість гуманітарних переговорів, за даними видання, ведуть напряму, зокрема під час «неприємних особистих зустрічей» на українсько-російському кордоні та в Стамбулі. Однак іноді залучаються посередники — Туреччина, Катар, ОАЕ, Ватикан, Червоний Хрест і Саудівська Аравія.

Переговори щодо обміну військовополоненими з української сторони веде спеціальний координаційний центр на чолі зі співробітником розвідки Дмитром Усовим. З російського боку — це представники Міноборони і ФСБ.

Попри те, що Женевські конвенції передбачають обмін військовополоненими після закінчення бойових дій, Україна прагне якнайшвидше повернути своїх захисників, які можуть зазнавати тортур у Росії. Водночас точної кількості полонених жодна сторона не розголошує, уточнює газета.

Обмін полоненими в основному відбувається в Сумській області. Приблизно двічі на місяць сюди також приїжджають фургони-рефрижератори з тілами військових. Їх привозять російські та українські співробітники екстрених служб, які вивантажують і перевантажують загиблих. Експерти Міжнародного комітету Червоного Хреста в цей час перевіряють документацію.

У Стамбулі здебільшого відбувалися переговори щодо зернового коридору. При цьому особистих зустрічей між українцями та росіянами з цього питання не було, переговори проходили за участю Туреччини та ООН, пише WP. У липні зернова угода припинила дію.

Під час обговорень зернової угоди в кулуарах було погоджено найбільший обмін полоненими: у вересні 2022 року 215 українців і 10 іноземців обміняли на 55 російських офіцерів і проросійського екснардепа Віктора Медведчука.

Нещодавно також розпочався переговорний процес з питання повернення українських дітей, яких Росія незаконно депортувала. Уповноважений з прав людини в Україні Дмитро Лубінець двічі зустрічався з уповноваженою з прав людини РФ Тетяною Москальковою, однак це не дало жодних результатів, ідеться в матеріалі. Починаючи з березня групи дітей почали повертатися в Україну через Білорусь, проте Лубінець відмовився повідомляти подробиці.

Видання додає, що Україна і Росія не ведуть жодних переговорів про припинення війни, оскільки останні спроби провалилися ще в березні 2022 року.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling