Суспільство

Як підготуватися до процедури МРТ

6 Вересня 2022 15:35
  На правах реклами

Наразі магнітно-резонансна томографія (МРТ) – ефективний та безпечний спосіб діагностики різних систем організму та оцінки стану внутрішніх органів. На відміну від рентгену, МРТ не спричиняє променевого впливу й дозволене навіть дітям.

Пройти обстеження сьогодні можна у будь-якому місті країни, приватній або державній клініці, де власне є апарат МРТ. Але багато хто з пацієнтів відвідує заради процедури МРТ Київ, щоб отримати найточніші результати. 

Зокрема у медичному центрі “Омега-Київ” дослідження проводять на одному з найкращих апаратів у столиці. У фахівців цього центру ми запитали про особливості підготовки до надважливого обстеження, а також дізналися, які органи та системи можна перевірити у “тунелі”.

Що діагностують на МРТ

Насправді процедуру МРТ використовують для перевірки майже всього організму. Всі органи та системи можна згрупувати наступним чином:

  • голова – мозок, порожнини носа, м’які тканини у щелепно-лицьовій зоні, очні орбіти, тканини вуха;
  • хребет – шийний, грудний та поперековий відділ, куприк);
  • суглоби – гомілкостоп, коліно, кульшовий, плечовий та ліктьовий суглоби, зап’ясток;
  • молочні залози;
  • очеревина;
  • органи малого таза.

МРТ показано у разі наявності різних симптомів, таких як мігрень, втрата свідомості, біль у грудях, різке погіршення зору, проблеми з пам’яттю, оніміння кінцівок, протрузії та грижі хребта, ураження мозку, безпліддя, підозра на рак тощо.

Як підготуватися до МРТ

У більшості випадків готуватися для обстеження не потрібно. Розглянемо типову підготовку на прикладі сканування колінного суглоба. 

Ось як описують підготовчий процес рентгенологи з клініки “Омега-Київ”: “Як і на будь-який сеанс томографії, на МРТ коліна потрібно приходити без металевих прикрас. Зніміть сережки, хрестик, годинник. У випадку МРТ з контрастом пацієнтові бажано 4-6 годин не їсти та 3 години не пити. І обов’язково повідомте лікаря про препарати, які приймаєте, бо деякі ліки впливають на точність візуалізації”.

Існують окремі рекомендації фахівців, що залежать від органу, який підлягає дослідженню.

Так, перед МРТ голови експерти радять видалити з обличчя косметику. Для отримання точних знімків органів малого таза пацієнта просять 2 години утриматися від сечовипускання. Для жінок матиме значення день менструального циклу. Зокрема, молочні залози рекомендують обстежувати з 7 по 12 день й у будь-який день у період клімаксу.

Кому не можна робити МРТ

Процедура безпечна й пацієнт може проходити обстеження багато разів для моніторингу стану здоров’я, але протипоказання існують. 

Томографію заборонено робити психічно хворим пацієнтам, а також особам зі встановленим кардіостимулятором, слуховим апаратом, металевими імплантатами в тілі. Також перепоною для тунельного обстеження є сторонні фрагменти металу (кулі, стружка) в тілі людини та штучний кришталик в оці.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling