Суспільство

Скандальний мурал у Мельбурні з російським окупантом та українським воїном буде зафарбовано

4 Вересня 2022 15:15
мурал

Художник із Мельбурна Пітер Сітон заявив, що видалить мурал, який він намалював у південному Мельбурні, на якому зображено українського солдата, який обіймає російського окупанта, після того, як українська громада міста назвала це «глибокою образою», яка применшила жорстоке вторгнення на їхню батьківщину, пише The Age.

Мурал на Kings Way під назвою «Peace Before Pieces» був представлений цього тижня після того, як його створив художник із Мельбурна Пітер Сітон, який працює під ім’ям CTO.

Ілюстрація образила місцевих українців, які порівняли її з російською пропагандою та порівняли з ґвалтівником і жертвою, які обіймаються, поки злочин все ще відбувається. У неділю Сітон заявив, що зніме фреску до понеділка.

Посол України в Австралії Василь Мирошниченко назвав твір «вкрай образливим для всіх українців» і закликав його видалити.

«Художник поняття не має про [російське] вторгнення в Україну, і дуже прикро бачити, що це було зроблено без консультацій з українською громадою в Мельбурні», — написав він у Twitter.
Група Art 4 Ukraine Australia заявила, що була в контакті з Сітоном до того, як мурал був намальований, але він вирішив продовжити концепцію, «незважаючи на наші прохання щодо причини».

«Пітер представив цей твір нашій команді, яка пояснила нечутливість зображення та те, що картина була недоречною», — повідомили в групі.

Колектив художників звернувся до Сітона в неділю з проханням прибрати український і російський прапори на фресці, щоб «просто зобразити зображення, яке підтримує мир у всьому світі».

У відповідь Сітон сказав, що спочатку отримав позитивні відгуки від декого в мистецькому колективі, але з часом виникло переконання, що робота може бути неправильно витлумачена як «образлива».

«Мені довелося відстоювати послання миру, це завжди те, про що я прагну», — сказав він.
Голова осередку Асоціації українців «Ноубл Парк» у Вікторії Ліана Сліпецька сказала, що коли вона вперше побачила мурал, їй стало ніяково, що він був встановлений в Австралії.

«Що про це подумають українські біженці? Вони просто шукали тут безпечного притулку, а потім ця фреска перед їх обличчам? Що це їм говорить про австралійців?» вона сказала.

«Нам потрібно пам’ятати про Україну, але, роблячи це, ми повинні говорити правду, і для мене це схоже на російську пропаганду».

Сітон сказав, що не хоче виправдовувати російські акти агресії та засмучений тим, що завдав шкоди українській громаді.

За його словами, він не пов’язаний з російською громадою, а фреска є «посланням миру» та роздумами про марність збройного конфлікту.

Між тим, найвідоміший антикомуністичний карикатурист з Шанхаю Бадіукао, що давно живе у Австралії, змінив ганебний мурал.

“Тут я виправляю ганебний і образливий мурал у Мельбурні зі справжнім обличчям жорстокості та військових злочинів Росії внаслідок її вторгнення в Україну”, – прокоментував він свою роботу.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling