Політика

Politico: Пентагон збирається відправити в Україну додаткових військових радників

21 Квітня 2024 10:09
сша, допомога
Вид із готелю "Україна" на площу Незалежності в Києві / Фото Getty Images

США розглядають можливість відправки додаткових військових радників в Україну, оскільки Росія набирає обертів, пише Politico.

За словами прес-секретаря Пентагону генерал-майора Пета Райдера, радники не виконуватимуть бойових функцій, а скоріше консультуватимуть і підтримуватимуть український уряд і збройні сили.

“Від початку повномасштабної агресії Росії проти України Міністерство оборони переглядало і коригувало нашу присутність у країні в міру зміни умов безпеки. Наразі ми розглядаємо можливість відправки кількох додаткових радників для посилення Управління оборонного співробітництва (ODC) у посольстві”, – сказав Райдер, зазначивши, що “на персонал поширюються ті самі обмеження на поїздки, що й на всіх співробітників посольства”.

ODC “виконує різні консультативні та допоміжні місії (не бойові), і хоча в ньому працюють винятково співробітники Міністерства оборони, він вбудований у посольство США і підпорядковується начальнику місії, як і інші підрозділи посольства”, – додав Райдер.

Райдер відмовився обговорювати конкретну чисельність персоналу “з міркувань оперативної безпеки і захисту сил”. Додаткові війська підтримуватимуть логістику і нагляд за озброєннями, які США відправляють Україні. Новий контингент також допомагатиме українським військовим в обслуговуванні зброї.

За словами двох американських чиновників, кілька американських військовослужбовців уже направлені на короткі ротації в посольство в Києві. Ці співробітники допомагають здійснювати нагляд і забезпечувати безпеку посольства.

Кількість додаткових американських військовослужбовців може становити до 60 осіб.

“Додаткові війська, навіть ті, що не беруть участі в бойових діях, розширять військову присутність США в країні, якраз у той момент, коли Палата представників ухвалила рішення про виділення мільярдів на військову допомогу Україні”, – звертає увагу видання.

Новина про те, що США направляють додаткові сили в Україну, з’явилася після того, як минулого тижня високопоставлені чиновники попередили, що “Росія набирає обертів”.

Директор ЦРУ Білл Бернс заявив, що Україна може програти війну цього року, якщо Конгрес не схвалить пакет допомоги. Міністр оборони Ллойд Остін, виступаючи перед законодавцями, сказав: “Ми вже бачимо, що ситуація на полі бою починає потроху змінюватися на користь Росії”.

“Ми бачимо, що вони досягають дедалі більших успіхів. Ми бачимо, що українці відчувають труднощі з утриманням лінії фронту”, – додав він.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling