Кримінал

На Вінниччині викрили церковника УПЦ МП, який поширював наративи Кремля

поліція, прокуратура, сбу
Фото: СБУ

Клірику Вінницької єпархії УПЦ МП, настоятеля храму Калинівського благочиння, який публічно виправдовував збройну агресію РФ, висунули підозру.

Про це повідомляє СБУ, Нацполіція, Вінницька обласна прокуратура.

За матеріалами справи, чоловік у спілкуванні в месенджері Telegram демонстрував проросійські ідеологічні погляди з чітким вираженням антиукраїнської позиції. З метою поширення своїх переконань він надсилав своїм співрозмовникам відповідні текстові та відеоматеріали.

Як джерела інформації підозрюваний використовував російські ТГ-канали, які подають російську збройну агресію як внутрішній громадянський конфлікт українців.

Із так званих “православних” каналів чоловік поширював пропаганду Кремля про “священную войну против Запада впавшего в сатанизм”, мета якої – потрапляння всієї території України “в зону исключительного влияния России”.

Також серед дописів є історії про “ополченця з ЛНР”, який нібито побував в українському “концтаборі”, та про вигаданий касетний удар української армії по дитячому пляжі на Донеччині з багатьма жертвами. 

В СБУ повідомляють, що ініційована ними експертиза підтвердила факти злочинних дій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки в регіоні.

Під час обшуків у помешканні фігуранта вилучено мобільний телефон та комп’ютерну техніку, яку він використовував для поширення ворожої пропаганди.

“…священнослужителю УПЦ МП з Хмільницького району Вінниччини, громадянину України, повідомлено про підозру у виправдовуванні, запереченні збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікації осіб, які її здійснювали, та запереченні окупації частини території України”.

“Фігурант перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна”.


Теги: , ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling