Суспільство

Розкішне курортне місто стало кошмаром для видпочіваючих

9 Серпня 2022 13:46

Місто Санья на китайському тропічному острові Хайнань, відоме своїми піщаними пляжами, розкішними курортами та магазинами безмитної торгівлі, вже давно є популярним місцем відпочинку для китайських сімей середнього та вищого класу.

Проте з вихідних те, що вважалося як некваплива втеча, перебило новини України, які до цього неодмінно опановували шпальти усіх видань, – розпочався сповнений стресу подорожній кошмар для десятків тисяч відпочиваючих, які потрапили в пастку раптового карантину, запровадженого владою для приборкання спалаху COVID-19.

Спричинений дуже заразним підваріантом Омікрон, з 1 серпня спалах заразив понад 1200 людей у ​​Санья. Він також поширився на десяток інших міст і округів у Хайнань та заразив понад 200 інших.

Це серйозний спалах за стандартами китайської політики нульової терпимості до COVID-19, яка спрямована на швидке придушення локальних спалахів за допомогою швидкого блокування, масового тестування, широкого відстеження контактів і карантину.

У суботу уряд Саньї спішно заблокував місто з мільйонним населенням, включно з близько 80 000 туристів. Мандрівникі, які бажають виїхати, повинні показати п’ять негативних тестів на Covid, зроблених протягом семи днів. До того ж влада не уточнила, коли ці заходи будуть скасовані.

Був припинений рух громадського транспорту, пересування людей у ​​місті обмежено екстреними службами, зупинено транспортне сполучення.

Згідно з даними компанії Variflight, що займається відстеженням рейсів, у суботу було скасовано понад 80% рейсів, які відправляються з Санья. Усі потяги, що відправляються з міста, також були скасовані, повідомляє телекомпанія CCTV.

За повідомленнями державних ЗМІ , масові раптові скасування рейсів призвели до хаосу в аеропорту, коли деяким пасажирам, які вже сіли, було наказано залишити борт літака.

У китайських соціальних мережах широко розповсюджене відео, на якому видно, як місцевий чиновник марно намагається заспокоїти десятки розчарованих мандрівників біля поліцейської дільниці аеропорту.

Звертаючись через мегафон, чиновник пообіцяв, що уряд надасть безкоштовну їжу та проживання в готелі туристам, які застрягли в аеропорту, при цьому кільце поліцейських стояло навколо нього та відтіснило натовп.

«Я хочу додому! Додому! Додому!» – скандував натовп у відповідь.

Багатьох відпочиваючих, які застрягли, найбільше хвилює те, чи дозволять їм виїхати через сім днів. Вони побоюються, що карантин може бути продовжений, якщо кількість заражень зросте, незважаючи на обмеження.

Школи в Китаї мають знову відкритися після літніх канікул через три тижні, і деякі компанії можуть не дозволити своїм співробітникам працювати віддалено тижнями поспіль.

У понеділок аеропорт Саньї скасував усі 418 рейсів, повідомляє сайт відстеження польотів Variflight.

Серед туристів, які застрягли, були жителі Шанхаю, які поїхали на літні канікули на Хайнань після виснажливого двомісячного карантину в китайському фінансовому центрі на початку цього року.

Іноземний мешканець Шанхаю, який прибув до Санья 26 липня, сказав, що йому довелося залишити свій готель минулого четверга, оскільки місцева влада реквізувала його як карантинний заклад. За його словами, готель попередив його лише за день і залишив шукати альтернативне житло.

Іноземець сказав, що за останні п’ять днів він чекав у довгих чергах на шість тестів на Covid.

«Ця ситуація в майбутньому є нежиттєздатною», — сказав турист, який побажав не називати його імені через побоювання. «Це трохи схоже на російську рулетку щодо того, куди ви йдете, і чи буде ця територія заблокована чи ні».

Для багатьох мандрівників, які пам’ятають про обмеження Covid в країні, Хайнань вважався безпечним місцем, оскільки в минулому там повідомлялося про дуже мало випадків.

Інші туристичні гарячі точки нещодавно також постраждали від різкого блокування. Минулого місяця понад 2000 туристів опинилися в пастці в курортному місті Бейхай на півдні Китаю після того, як було введено карантин через 500 випадків інфікування.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling