Суспільство

У Зеленського звинувачують Amnesty International в пропагандистській діяльності

4 Серпня 2022 14:00

Збройні сили України створюють військові бази і розміщують військову техніку в житлових районах, наражаючи тим самим на небезпеку мирних жителів. Про це йдеться у доповіді, опублікованій правозахисною організацією Amnesty International (AI). У прес-релізі організації наголошується, що така тактика порушує міжнародне гуманітарне право – однак вона не виправдовує невиборчі удари у тому числі по цивільних об'єктах, які завдають російські війська.

У квітні-червні експерти AI кілька тижнів розслідували обстріли ЗС РФ міст та сіл у Харківській, Донецькій та Миколаївській областях. Свідчення місцевих жителів та аналіз супутникових знімків показали, що ЗСУ у зазначений період базувалися у житлових районах як мінімум 19 населених пунктів, і обстрілювали з них російські позиції, підставляючи тим самим місцевих жителів під вогонь у відповідь. При цьому експерти не виявили ознак того, що українські військовослужбовці просили цивільних евакуюватись із цих районів, чи допомагали їм у такій евакуації.

У п'яти локаціях співробітники Amnesty International задокументували створення баз ЗСУ у лікарнях. Крім того, присутність українських солдатів була відзначена у 22 з 29 відвіданих ними шкіл. У тому числі йдеться про розміщення в цих об'єктах військової техніки. У Бахмуті українські війська використовували як базу будинок місцевого університету, від якого до найближчих житлових будинків близько 50 метрів. 21 травня ЗС РФ завдали по ньому удару, вбивши, за даними української сторони, сімох солдатів.

В офісі президента України відреагували на ці закиди, заявивши – "єдине, що становить загрозу життю українців, — це російська армія катів і ґвалтівників, яка прийшла в Україну чинити геноцид".

Так написав у Twitter радник голови Офіса Михайло Подоляк.

"Сьогодні рф докладає максимум зусиль, щоб дискредитувати Збройні Сили України в очах західних суспільств і зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Шкода, що така організація, як @amnesty, бере участь у цій кампанії з дезінформації та пропаганди", – заявив Подоляк.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling