Економіка

Жителям Харківщини радять готуватися до холодів заздалегідь

4 Серпня 2022 13:31

У Харківській області готуються до різних варіантів розвитку подій під час опалювального сезону, який, за словами представників влади, може стати найскладнішим в історії України.

Як розповів Суспільному директор профільного департаменту Харківської ОВА Сергій Магдисюк, на нараді під головуванням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля представникам місцевої влади повідомили, що газу вистачить, однак є низка ризиків, які виключати не можна.

"Було доведено, що закачування газу відбулося, заплановано, і до початку опалювального сезону газу вистачить Україні для того, щоб пройти опалювальний сезон. Але якщо буде пошкодження системи, ми вирахували, скільки нам потрібно дров, пелетів, брикетів, опалювальних приладів для житлового фонду, так званих буржуйок для приватного сектору, ці дані ми вже надали до центральних органів влади", — розповів Магдисюк.

"Ризики того, що не буде пелетів на котельні, абощо, їх не можна виключити. Ми розуміємо, що може бути цілеспрямований обстріл об'єктів теплопостачання, газопостачання, водопостачання. Від цього нікуди не дінемося, розробляємо свої плани, як реагувати на це", — додав він.

"Ми розуміємо, що це буде найскладніший опалювальний сезон в історії України… Тому готуються запасні варіанти щодо розвитку подій", — каже директор департаменту.

Він рекомендує жителям області заздалегідь готуватися до холодів: "Якщо є власні кошти, закупити прилади обігріву, запас дров, пелетів, брикетів. Якщо є можливість, провести утеплення стін".

Систему теплового господарства на підконтрольних Україні територіях Харківської області підготували до опалювального сезону 2022-2023 років на 52%. Систему водопостачання та водовідведення — на 42%.

"На наших [неокупованих] територіях — 500 котелень, 258 підготовлені до опалювального сезону. Теплові мережі із запланованих 1800 км тисяча підготовлена", — розповів Магдисюк.

За його словами, житловий фонд області готовий на 57% (з 12 тисяч будинків готові близько семи тисяч), соцсфера — на 40%.

"Школи, садочки, лікарні перебувають під постійними обстрілами. Наприклад, ліцей у Чугуївській ОТГ був майже готовий до опалювального сезону. На сьогодні ми не маємо цього об'єкту", — пояснив директор департаменту.

За словами Магдисюка, Харківщина перебуває на етапі підготовки котелень, теплових пунктів, тривають "промивка систем, пускові роботи та укладання договорів на постачання газу".


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling