Політика

Зеленський хоче поговорити з Сі напряму

4 Серпня 2022 07:59

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Китай має економічні важелі тиску на Володимира Путіна. Про це Зеленський розповів в інтерв'ю South China Morning Post.

Зеленський сказав, що прагне прямих переговорів із китайським лідером Сі Цзіньпіном, щоб допомогти припинити вторгнення Росії в Україну. Український лідер закликав азіатську державу використати свій величезний політичний та економічний вплив на Росію, щоб припинити бойові дії.

"Це дуже потужна держава. Це потужна економіка… Тож може політично, економічно впливати на Росію. І Китай є постійним членом Ради Безпеки ООН", – сказав Зеленський.

Президент додав, що без китайського ринку Росія відчувала б повну економічну ізоляцію.

"Я хотів би поговорити безпосередньо. У мене була одна розмова із Сі Цзіньпінем рік тому. Після 24 лютого ми офіційно просили про розмову з Китаєм, але у нас її не було. Хоча я вважаю, що це було б корисно", – сказав Зеленський.

Український президент також торкнувся припущень про те, що Москва, яка зараз стикається з жорсткими санкціями Заходу в різних секторах, постачає напівпровідники з азіатських країн. Після вторгнення найбільші у світі виробники мікросхем почали припиняти поставки до Росії. Зеленський заявив, що спецслужби Києва "працюють так само ефективно, як і в Китаї", і що його адміністрація добре знає, до яких країн Москва зверталася за допомогою в цьому відношенні. Однак, президент сказав, що не хотів би вказувати пальцем на ці уряди, а радше зосередився на їхньому об’єднанні проти Росії.

"Я хотів би зосередитися на об’єднанні всього світу проти тиранії в Росії, а не… підривати єдність, кажучи, що одна країна допомагає, а інша – ні", – додав він.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling