У Запорізькій, Львівській та Івано-Франківській областях зафіксували спалахи гострих кишкових інфекцій. Постраждали 70 людей, зокрема 19 дітей.
Про це повідомили у Міністерстві охорони здоровʼя України.
“За тиждень з 14 по 20 липня в Україні зареєстровано три спалахи гострих кишкових інфекцій: у Запорізькій, в Івано-Франківській та у Львівській областях. Усі 70 захворілих, з яких 19 дітей, отримали всю необхідну медичну допомогу в лікарнях”, — йдеться у повідомленні.
За інформацією МОЗ, влітку зростає кількість захворювань на гострі кишкові інфекції, що передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.
Симптоми гострих кишкових інфекцій, за яких необхідно негайно звернутися до лікаря:
- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура тіла, що супроводжується діареєю та блюванням;
- переймоподібні болі в животі;
- зменшення кількості сечовипускань або їхня відсутність.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. Збудники кишкових інфекцій найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Ризики інфікування зростають під час порушення умов зберігання таких продуктів — при недотриманні температурного режиму, строків придатності або правил транспортування.
У МОЗ нагадують, що усі продукти слід ретельно мити, а їжу тваринного походження обов’язково піддавати достатній термічній обробці перед вживанням.
