Лонгріди

FT: Медведчука звинувачують у проведенні операцій впливу в ЄС

Медведчук
Віктор Медведчук із Володимиром Путіним у Кремлі у 2020 році / Фото AP

Європейські чиновники звинуватили олігарха, близького до Володимира Путіна, у підкупі законодавців ЄС у рамках російської операції впливу напередодні виборів у всьому блоці в червні, пише Financial Times.

Український олігарх і давній політичний діяч Віктор Медведчук, який є хрещеним батьком однієї з доньок російського президента, імовірно, керував схемою, в рамках якої політикам платили за пропаганду Кремля, стверджує влада Бельгії та Чехії.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив у четвер у парламенті своєї країни, що “Росія зверталася до парламентаріїв ЄС і платила їм за просування російської пропаганди тут”, наступного дня після того, як влада Чехії запровадила санкції проти Медведчука та його соратника, а також празького новинного сайту “Голос Європи”.

Міністерство закордонних справ Чехії заявило, що Медведчук “керує операцією російського впливу” на території Чехії, метою якої є “підрив територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України”. У міністерстві заявили, що він “діяв через компанію “Голос Європи”” для проведення цієї операції.

Рішення Праги запровадити національну заборону на поїздки і заморозити активи було ухвалено “в інтересах безпеки Чеської Республіки, а також для захисту демократичних процесів у зв’язку з майбутніми виборами до Європейського парламенту”, заявили в міністерстві.

Щодо Медведчука ще не запроваджено санкції з боку ЄС, але чеське міністерство заявило, що домагатиметься внесення його імені до чорного списку блоку.

Проросійський олігарх з України, який володів телеканалами і заснував там промосковську політичну партію, Медведчук зараз перебуває в Росії після обміну полоненими у вересні 2022 року.

Медведчук, який здобув освіту юриста, перш ніж стати медіамагнатом, прийшов у політику на початку 2000-х років, коли він обіймав посаду глави адміністрації тодішнього президента України Леоніда Кучми. Критики часто називали його “сірим кардиналом” президента і “князем темряви” України через владу і вплив, якими він володів у Києві.

Медведчука не вперше звинувачують у проведенні дезінформаційної кампанії. У 2013 році він брав активну участь у просуванні проросійських поглядів проти планів країни підписати угоду про тіснішу асоціацію з ЄС. 2021 року президент України Володимир Зеленський наказав закрити телеканали Медведчука після того, як Рада національної безпеки і оборони заявила, що вони поширюють кремлівську пропаганду.

Українська влада заарештувала Медведчука у квітні 2022 року за обвинуваченням у державній зраді, через два місяці після того, як Путін віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну. Його обміняли на солдатів, які були захоплені російськими військами під час облоги Маріуполя.

Минулого року Медведчук заявив російському державному мовнику, що у нього “немає іншого вибору, окрім як жити в Москві”.

Близький соратник Медведчука, Артем Марчевський, також потрапив до чеського списку санкцій. Марчевський був продюсером на телеканалі Медведчука і очолював молодіжне крило його проросійської політичної партії.

Побоювання з приводу втручання Росії посилилися напередодні червневих виборів до Європейського парламенту, на яких, як показують опитування, перевагу віддають ультраправим партіям, які мають більш скептичну позицію щодо підтримки України проти повномасштабного вторгнення Росії.

Деякі з політиків, пов’язаних із “Голосом Європи”, які з’являються в інтерв’ю на сторінці YouTube, представляють крайні праві партії в Німеччині, Франції, Італії, Бельгії та Нідерландах.

На сторінці також розміщено кілька дискусій, зокрема одна, опублікована раніше цього місяця, під назвою “Мирні переговори повинні також поважати інтереси Росії”.

За словами людини, обізнаної про розслідування, російські платежі здебільшого були пов’язані з соціальними функціями, такими як виступи за вечерею або виступи на дискусійних форумах, а не безпосередньо з голосуванням з певних питань або виступами в парламенті.

“Ми маємо справу з дезінформацією, а не зі шпигунством”, – сказав співрозмовник, який відмовився називати своє ім’я, оскільки йому не дозволено обговорювати розслідування.

Чеські чиновники заявили, що розслідування проводилося у співпраці зі службами безпеки Бельгії, Нідерландів, Угорщини, Німеччини та Польщі.

Польська влада підтвердила, що в середу в рамках операції провели рейди і вилучили десятки тисяч євро і доларів готівкою у Варшаві та іншому польському місті.

Роберта Метсола, президент парламенту ЄС, попередила лідерів на саміті минулого тижня, що “у багатьох державах ми спостерігаємо спроби поширювати брехню, дезінформацію та пропаганду, які походять від суб’єктів, вороже налаштованих до європейського проєкту. Це загроза, до якої ми маємо бути готові”.

Представники парламенту заявили, що вони вивчають ці звинувачення, але розслідування може зайняти кілька місяців.

Останні звинувачення послідували за гучним скандалом у Європейському парламенті, який був розкритий бельгійською владою в грудні 2022 року. Кілька євродепутатів були звинувачені в отриманні хабарів в обмін на просування інтересів Катару.

У січні парламент також почав розслідування щодо латвійської євродепутатки Тетяни Жданок, яка, як стверджується, шпигувала для російських спецслужб.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling