Економіка

Дефіцит російського бюджету в січні сягнув рекордних $25 млрд — Bloomberg

7 Лютого 2023 08:49
санкції, росія

Дефіцит російського бюджету через падіння енергетичних доходів та витрату на війну проти України у січні 2023 року сягнув близько 25 мільярдів доларів (1,76 трильйона рублів). Це найбільше падіння з 1998 року.

Про це пише Bloomberg з посиланням на дані російського міністерства фінансів.

Видання зазначає, що доходи росії від нафти та газу в січні впали на 426 мільярдів рублів — це на 46% менше, ніж торік. Тоді як витрати через війну в Україні зросли на 59%. Поєднання цих двох чинників призвело до найбільшого дефіциту бюджету за перший місяць року принаймні з 1998 року, пишуть у Bloomberg.

Падіння доходів від нафти та газу сталося після санкцій Заходу щодо російського експорту, які тепер включають заборону Європейського Союзу на більшість морського імпорту сирого та нафтопродуктів.

Ключова російська марка експортної нафтової суміші — Urals — тепер продається на рівні 49,48 долара за барель, що є найнижчим показником із грудня 2020 року

Скорочення експорту російського газу також сприяло зниженню доходів від енергоносіїв після того, як «Газпром» скоротив основну частину своїх постачань до Європи — в минулому свого найбільшого ринку збуту.

Крім того, у січні на 28% впали неенергетичні доходи, підтвердили в російському міністерстві, частково звинувативши зміну правил для податку на додану вартість.

В окремій заяві міністерство фінансів рф повідомило, що в січні воно продало 3,6 тонни золота, а також 2,3 мільярда юанів із Фонду національного добробуту, щоб покрити дефіцит.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling