Лонгріди

AFP: В Україні військові та цивільні відмахуються від саміту Зеленського

саміт, україна
Чоловік дивиться на Київ з оглядового майданчика в українській столиці / Фото AFP

Президент України Володимир Зеленський має високі амбіції щодо саміту у Швейцарії цими вихідними, але на лінії фронту та у втомленому війною Києві надії на будь-який серйозний прорив майже нульові, пише AFP.

Конференція, в якій візьмуть участь близько 90 країн і глобальних інституцій, відбувається в небезпечний момент для виснажених українців і знесилених солдатів, після більш ніж двох років війни.

Сергій, заступник командира танкової бригади, дислокованої на сході Донецької області, де бої йдуть найзапекліше, сказав, що коли можновладці сядуть за стіл переговорів, щоб по-справжньому домовитися про припинення бойових дій, це, ймовірно, буде не на розкішному саміті.

“Політика є політика”, – сказав 36-річний чоловік в інтерв’ю AFP, скептично ставлячись до того, що ця зустріч покращить ситуацію в Донецьку.

“Хороша зброя щось зробить, це точно”.

Данило, 23-річний оператор безпілотника, також сказав, що зустріч не принесе “радикальних” змін.

“Це, мабуть, більше символічна подія”, – сказав він.

Недостатньо забезпечені ресурсами українські війська здають село за селом на сході і півночі під цілеспрямованими російськими атаками, що змушує владу оголошувати про обов’язкову евакуацію цивільного населення.

Армія розпочала мобілізаційну кампанію, яка посіяла страх серед населення, що їхні батьки, чоловіки і сини будуть відправлені на фронт.

Російські удари вивели з ладу або ускладнили постачання електроенергії для мільйонів українців, залишивши їх у темряві на кілька годин поспіль.

У столиці 36-річна Вікторія, яка працює в енергетичній галузі, сказала, що вона “виснажена” війною і що їй хотілося б вірити, що саміт допоможе її закінчити.

Але її очікування не виправдалися.

“Я реалістка по життю, тому не покладаю великих надій”.

Зеленський заявив, що одним із ключових питань, порушених на саміті, буде повернення українських військовополонених.

Це питання має глибокий резонанс для 40-річної Лідії Рибас, яка каже, що має “великі очікування” від переговорів у Швейцарії.

“Мій рідний брат перебуває у російському полоні. Ця тема мене дуже хвилює”, – сказала вона.

Олександр, 22-річний фахівець з інформаційної безпеки, був відвертим у своїй думці.

“Я думаю, що війна закінчиться жорстоким військовим шляхом”, – сказав він, допускаючи, що ця зустріч може дати якусь миттєву “надію”.

“Але все ж таки питання закінчення війни буде вирішуватися на полі бою”, – додав він.

Це тривожна перспектива для України, чиї сили втрачають позиції в Донецькій області, а також у прикордонному Харківському регіоні.

Зеленський закликав союзників збільшити постачання зброї – зокрема, систем протиповітряної оборони – для протидії наступу Росії і відновлення української території в рамках свого плану з 10 пунктів, який буде головним на порядку денному саміту.

Повертаючись до Донецька, регіону, який Кремль вважає частиною Росії, 38-річний командир танкової роти Максим повторив застереження інших військовослужбовців щодо саміту.

“Хотілося б сподіватися, що він принесе якісь зміни в майбутньому. Але, як показує досвід, нічого з цього не виходить”, – сказав він.

Деякі військовослужбовці заявили, що взагалі не будуть стежити за самітом.

“У нас просто немає часу дивитися новини. У нас немає часу навіть просто подзвонити рідним”, – сказав Олександр, який також служить у танковій бригаді.

На фронті, стримуючи атаки російських військ, втомлені українські військовослужбовці мають інший набір пріоритетів, каже 53-річний Олександр.

“Всі хлопці хочуть повернутися додому живими”, – сказав він AFP.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling