Думки

Китайський чинник

26 Вересня 2024 19:51
Віктор АЛЄКСЄЄВ

Росія змінила свою ядерну доктрину. Москва істотно розширила список підстав для застосування ядерної зброї. Експерти вказують, що це – реакція на дискусію про можливий дозвіл Україні застосовувати західні ракети для ударів углиб Росії.

Як відомо, до доктрини Путін вніс два нових ключових положення:

  • в оновленій редакції документа агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави пропонується розглядати як їхній спільний напад на Російську Федерацію;
  • застосування ядерного озброєння (ЯО) розглядатиметься вже в разі отримання «достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу та перетин ними нашого державного кордону», включно з «літаками стратегічної і тактичної авіації, крилатими ракетами, безпілотниками, гіперзвуковими та іншими літальними апаратами».

Експерти вважають, що застосування Путіним “ядерки” викличе серйозні наслідки як на глобальному рівні, так і всередині РФ. Він блефує.

І якщо Кремлю начхати на позицію Заходу, то з Китаєм справа інша.

Позиція Пекіну є надзвичайно важливою для Путіна, і Китай потенційно може вплинути на стримування Москви від цього кроку з кількох причин:

По-перше, Китай — ключовий партнер Росії на міжнародній арені.

В умовах жорстких санкцій та ізоляції з боку західних країн Китай залишається для Росії одним із небагатьох потужних економічних і дипломатичних партнерів. Москва покладається на китайські інвестиції, торгівлю та підтримку в різних міжнародних інституціях. Погіршення відносин із Китаєм може серйозно ослабити Росію економічно та дипломатично, що значно знижує її шанси витримати міжнародну ізоляцію у разі використання ядерної зброї.

По-друге, Китай, принаймні на словах, виступає за стабільність і проти ескалації конфліктів.

Пекін послідовно демонструє позицію проти глобальної ескалації конфліктів, оскільки це негативно впливає на міжнародні економічні зв’язки, що є пріоритетом для китайської влади. Китай активно підтримує ядерне нерозповсюдження і в минулому засуджував ризиковані ядерні амбіції інших країн, як, наприклад, Північної Кореї. Оскільки використання Росією ядерної зброї призведе до глобальної нестабільності, включаючи порушення ланцюгів постачання, на яких залежить китайська економіка, Пекін має серйозний стимул запобігти такому розвитку подій.

По-третє, Китай значною мірою залежить від торгівлі з ЄС, США та іншими великими міжнародними ринками. Якщо Росія застосує ядерну зброю, це викличе загострення напруженості між Китаєм та західними державами, які можуть чинити тиск на Пекін з вимогою дистанціюватися від Москви. Китай не може дозволити собі втратити доступ до західних ринків, тому його інтерес — запобігти радикальним крокам з боку Росії.

Четверте. Китай має вагомі дипломатичні важелі впливу на Росію через тісну економічну співпрацю, політичну підтримку та стратегічне партнерство. Відкрита або прихована позиція Пекіна проти застосування ядерної зброї може змусити Путіна переосмислити свій вибір, особливо якщо Китай ясно дасть зрозуміти, що це матиме негативні наслідки для двосторонніх відносин.

Чи зможе Китай стримати Росію від застосування ядерної зброї?

Цілком можливо, що Пекін відіграє вирішальну роль у стримуванні Росії від застосування ЯО. Хоча Китай, як правило, не втручається у внутрішні справи інших держав і офіційно підтримує нейтралітет, його стратегічні інтереси тісно пов’язані з глобальною стабільністю. Можна очікувати, що Пекін використовуватиме дипломатичні канали для закликів до стриманості з боку Росії, особливо на фоні загрози економічної кризи та міжнародної ізоляції.

Однак, китайський вплив має певні межі. Якщо Росія сприйме ситуацію як «екзистенційну загрозу», Путін може діяти незалежно від позиції Китаю. Але з урахуванням стратегічної важливості відносин із Пекіном, китайський фактор суттєво зменшує ймовірність використання ядерної зброї Росією.

Але сьогодні світ має справу з психопатом – тому робити якісь прогнози, аналізувати, що робитиме Путін, з точки зору нормальної людини – марна трата часу.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling