Думки

Навіщо Україні спорт?!

25 Травня 2018 09:00
Игорь КОТВИЦКИЙ

Цієї суботи, 26 травня, Київ прийме найголовніше європейське спортивне змагання – фінал Ліги чемпіонів УЄФА. За різними підрахунками на цю подію до Києва завітають від 50 до 70 тисяч фанатів. Готовність та бажання такої кількості людей їхати до Києва свідчить про відчуття єдності з Україною у простих європейських громадян, про довіру з їх боку.

На фінал пісенного «Євробачення», що проходив у Києві минулого року, також приїхало близько 60 тис. туристів з усіх країн Європи. Причому, незважаючи на сумнівний фінансовий результат конкурсу, виграш у іміджі був величезний. У сучасному світі добрий імідж часто означає додатковий прибуток.

Імідж країни – це не тільки політика державних органів та масштабні заходи. Добрий імідж країни – це сукупність зусиль всіх її громадян у всіх сферах діяльності. І однією та найбільш яскравою з яких є спорт.

У 90-ті та 2000-ні Україна дала світу цілу низку чудових, видатних спортсменів. Андрій Шевченко, Андрій Воронін, брати Кличко, «золота рибка» Яна Клочкова, Ліля Подкопаєва… Вже сьогодні їм на зміну прийшло більш ніж достойне молоде покоління спортсменів.

Василь Ломаченко, якого вже називають кращим боксером, незалежно від вагової категорії. Ще один наш видатний боксер Олександр Усик у минулому році піднявся на першу сходинку рейтингу найкращих важковаговиків світу за версією авторитетного боксерського видання The Ring.

Але як то кажуть не боксом єдиним… Прославляє Україну на міжнародній арені і наша, без перебільшення, видатна тенісистка олімпійська чемпіонка Еліна Світоліна. Цій, на перший погляд, тендітній дівчині лише 23 роки, але вона виграла 12 турнірів WTA в одиночному розряді та два – в парному. Днями Еліна Світоліна написала у своєму Twitter: «Я, як і всі наші спортсмени, намагаюся максимально просувати Україну в світі!».

Наші спортсмени роблять велику справу і демонструють успішний образ нової успішної України світові. Водночас, заняття спортом сьогодні – це хороший шанс для української молоді заявити про себе та досягти успіху. Причому, цей успіх не обов’язково може бути спортивним. Очевидно, тренування сприяють не тільки зміцненню тіла. Спорт вчить керувати своїми рухами, загартовує волю, виховує характер.

Фізична підготовка допомагає швидше орієнтуватися в складних ситуаціях, в екстреному порядку приймати вірні рішення, ризикувати, коли це необхідно і виправдано. Крім цього, тренуючись в колективі, людина отримує безцінний досвід спілкування, вчиться розуміти суперника. Постійна робота над собою, щоденне фізичне напруження і боротьба за високі результати допомагають спортсмену бути переможцем і в житті.

На жаль, за останні роки Україна дещо втратила у системі спортивного виховання дітей та юнацтва: зникло багато підліткових аматорських спортивних клубів, ускладнився доступ (і зменшилася зацікавленість з боку молоді) до зайнять спортом. Також недостатньою є підтримка з боку державної влади спортивних секцій та гуртків, що залишилися. Але все це ще не пізно виправити.

Розуміючи всі переваги спорту для країни необхідна державна комплексна програма по залученню молоді та дорослих до зайнять фізкультурою та спортом. Причому ця програма повинна бути не на папері, а повинна виконуватися, проникаючи у найвіддаленіші куточки країни, розшукуючи талановитих дітей, залучаючи до cпорту якомога більшу кількість людей.

Така політика не дасть миттєвих результатів. Ефект буде відчутний за 5, 10, 15 років. В результаті Україна отримає здорових, щасливих, позитивних громадян-переможців.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling