Думки

Постнорвезькі нотатки

17 Квітня 2018 14:16
Ірина ЄФРЕМОВА

Завершилася робоча поїздка парламентської делегації, в якій я брала участь, до Королівства Норвегія. Мета, яку ми з колегами поставили перед собою, ретельно ознайомитись зі специфікою та особливостями діяльності Парламенту держави, де панує одна з найрозвинутіших демократій світу і вже багато років функціонує стале громадянське суспільство. А отже – нам було чому навчатись, а заразом – і свого не цуратись.

Невеличка інформаційна довідка: до Парламенту Норвегії (Стортингу) обирається 169 депутатів. Порівняно з Верховною Радою – кількість невелика, але якщо взяти до уваги, що населення Норвегії складає трохи більше 5 мільйонів, то ця цифра сприймається зовсім по-іншому. Парламентарі обираються за пропорційною системою.

Завдання Стортингу та Верховної Ради майже тотожні, норвезькі депутати ухвалюють закони, приймають бюджет та здійснюють контроль за роботою Уряду.

Програма перебування нашої делегації в Осло була надзвичайно насиченою. Ми мали дуже цікаву та плідну зустріч з головою Стортингу Тоне Вілхелмсен Трьоен. Обговорили співпрацю наших країн на рівні Парламентів. Зокрема, ініціативу створення у Стортингу Норвегії Групи дружби з Україною. Це надзвичайно важливо, адже таких груп у вищому законодавчому органі Норвегії лише декілька. Тож сам факт створення такої групи свідчить про значну увагу норвежців до українського питання, відкриваючи додаткові можливості доносити реальний стан справ в Україні до якнайширшої європейської аудиторії.

Також ми зустрілися з представниками контрольно-конституційного комітету, генерального аудиторського управління, комітету з питань закордонних справ і оборони та провели низку інших зустрічей. Зокрема, наша делегація ознайомилася з роботою офісу норвезького Омбудсмена. Відзначу, що інститут Уповноваженого з прав людини при Стортингу діє з 1952 року, а захист прав людини є однією з найважливіших державних напрямних.

Найголовніший підсумок нашого візиту: Норвегія – це та держава, яка активно підтримує Україну на Північно-європейському фланзі. Що стосується практичної діяльності, переконана, деякі аспекти роботи Стортингу було б доречно запровадити у поточній діяльності Верховної Ради.

P.S. А взагалі-то Норвегія – дивовижна країна: мальовничі краєвиди узбережжя Північного моря, просто фантастичні фіорди, які зачаровують погляд, предковічні ліси, які не вирубують вже понад 100 років, і, безумовно, волелюбний, непереборний дух вікінгів, яким ми перейнялися під час відвідин музею, присвяченого цим батькам нації. І, звичайно, як можна, перебуваючи в Норвегії, не відвідати Музей Фрама, де стоять кораблі видатних дослідників-мореплавців Нансена, Амундсена та Свердрупа, а також оперу та сквер кам`яних фігур, які в усій своїй величі постали мов із творів жанру фентезі.

І, безумовно, не можу не згадати теплу, сердечну, зворушливу зустріч з нашими земляками – представниками української діаспори Норвегії, яка відбулася у нашому посольстві. І під час цієї зустрічі піймала себе на думці, що безмежно скучила за рідною Україною.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling