Думки

"Прямий" виходить на тропу війни за скальпами рейтингів

26 Серпня 2017 12:58
Сергей ЦЫГИПА

Перед стартом нового політичного сезону на вітчизняний телепростір вийшов новий, але дуже амбіційний, потужний та по-сучасному агресивний гравець за телеуадіторію. Причому з дуже серйозними зв'язками в діючій владі. Про це може свідчити хоча би факт ексклюзивного інтерв’ю в студії з спецпредставником США в Україні Куртом Вокером вже на другий день існування!

Презентація в прямому ефірі "Прямого" каналу не випадково відбулася саме на День Незалежності. Народжений на частотах "Тоніса", що асоціювався з людьми близького оточення Януковича, новий гравець вже з першого дня однозначно заявив, що буде першим в ніші інформаційних телеканалів. А коли – це тільки питання часу.  

Офіційний власник "Прямого" Володимир Макеєнко (це той, хто свого часу в "регіонах"  був та був відряджений з ВР керувати  Києвом під час останнього Майдану) пообіцяв на камеру, що втручатися в роботу журналістів не буде. Хоча, чи має бути інакше в цивілізованому суспільстві?  

Презентацію телеканалу з логотипом дуже схожим на московський "Дождь" вів Матвєй Ганапольський. Головний меседж: ми будемо не просто новинним каналом, ми будемо інфотейтментом! Ось так. Коротше кажучи, "Прямий" окрім новин буде ще й розважати. Що ж, подивимось.

Проте, як на мене, то в ролі ведучого презентації пан Ганапольський був вже занадто брутальним, тобто, хотів здаватися таким. А в окремих епізодах виглядав як натуральний блазень. Причому блазень не при королі, який може щось тонко натякнути, а просто "шут гороховий". "Ось подивіться,- каже ведучий,- оце наша секс-бомба, а звуть її Світлана Орловська". Або – "Может с этой чертовой Украины нужно валить, валить и валить!.." І все в такому дусі: якісь тупі жарти, від яких тхне елементарним жлобізмом. Заграє з аудіторією? Хтозна… Хоча це можна пояснити нервовою обстановкою самої презентації.

На презентації не обійшлося й без сюрпризів. "Що Кличко тут робить? " – запитав сам себе в прямому ефірі мер Києва Віталій Кличко. І пообіцяв часто заходити в гості на канал та розказувати про новини в столиці. Така собі телеколонка від мера. І тут вже підкидується інтрига: брат мера – Володимир – буде щось робити на каналі. Але Кличко-старший відразу дає хука фразой,- що його брат занадто дорогий для цього, але якщо у вас вистачить грошей… В кожному жарті є частка жарту.

Команда телеведучих підібралася на "Прямому" дійсно "зоряна". Достатньо згадати, що з "NewsOne" разом з Ганапольским перейшов Євген Кисельов, який з часом відновить свій проект часів "НТВ" – "Итоги". Але краще же один раз подивиться самому "Прямий", ніж сто разів прочитати про нього. Та самому зробити висновки.

Отже, маємо ще одного потенційно потужного гравця в теленовинярному сегменті інформаційного поля. Політична спрямованість генеральної лінії каналу вже можна побачити неозброєним оком. Наприклад, на "Прямому" працюватиме з власним проектом Володимир Ар'єв, народний депутат-мажоритарник від БПП. А якщо до команди каналу додається політолог Тарас Березовець, який входить до презедентського пулу і який ще веде "телеблог" на "24-му", то можна передбачити, що роль "Прямого" в боротьбі за аудіторію буде планомірно зростати з наближенням парламентських та президентських виборів.

Начебто жартома, але одна з ведучих "Прямого" Снєжана Єгорова пообіцяла, що найближчим часом гостем студії буде Президент України Петро Порошенко. З огляду на вищевикладене, жодних сумнівів в цьому не виникає.

Головне завдання "Прямого" стати першим в рейтингу новинних каналів та обійти в боротьбі за симпатію глядачів наближені до опозиційно-блоківських "112-й" та "NewsOne"; "24-й" "самопомічного" мера Садового; "народнофронтівського" "Еspreso" Яценюка.  

Тому за два роки до виборів на телевізійному полі бою в арсеналі Банкової окрім "5-го" каналу може з’явитись ще одна універсальна та високоточна телезброя. В серйозності намірів умовних новачків сумніватися не доводитися хоча би тому, що генеральний продюсер "Прямого" Олексій Семенов та креативний продюсер Євгенія Захарова вже мають досвід "розкрутки" "112-го" та "NewsOne". 

Саме тому "Прямому" треба ще добряче постаратися, аби з перших кроків в телеефірі не отримати тавро провладного, ба, більше – пропрезидентського каналу. Кращий новинярний – так. Адже кращий пропрезидентський в нас вже є.  

Що ж, як писав Маяковський: "Если звезды зажигают – значит – это кому-то нужно?".

 


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling