Думки

Принизливий ляпас Кремлю

2 Червня 2017 08:00
Ірина ЄФРЕМОВА

Я хочу привітати кожного українця з нашою спільною перемогою, яка відбулася в Стокгольмському арбітражному суді. Нам вдалося зекономити для українського бюджету 47 млрд. дол. США. Це більше, аніж річний бюджет нашої країни. Якщо це вкласти в практичну площину, виглядатиме наступним чином – кожен українець зі своєї кишені мав би сплатити путінському газовому монополістові «Газпрому» по 1000 дол. США.

Але поруч з економічними розрахунками постав і значний політичний чинник, адже такого принизливого ляпаса країна-агресор не зазнавала давно. Нам нарешті вдалося вибити з загарбницьких рук Кремля енергетичний важель, яким він шантажував Україну багато років. 

Які ж найважливіші пункти містить в собі рішення Стокгольмського арбітражу?! По-перше, скасовано ганебну, здирницьку умову «бери або плати», яка передбачала примусову закупівлю Україною чітко означеного обсягу газу. По-друге, рішення дозволяє нам реекспортувати закуплений у Росії газ. Раніше через ці кабальні умови в Україні просто не було потреби для запровадження енергозберігаючих технологій. Позаяк, величезний обсяг газу все одно потрібно було випрацювати.

І нарешті давайте щиро подякуємо тій людині, якій вистачило мужності, політичної волі, витримки та мудрості переламати заскнілу систему, на якій десятиліттями збагачувалася купка пройдисвітів. У буремні дні 2014-ого тодішній прем`єр Арсеній Яценюк ініціював процес, в успіх якого тоді майже ніхто не вірив – вирішив позиватися до, здавалося б, непереможного «Газпрому».

Цей крок – лише частина глобальної стратегії з енергетичної незалежності України та остаточного визволення з російського газового полону, яку започаткував і забезпечив міцне правове підгрунтя Уряд Яценюка. Нагадаю, що саме лідер «Народного фронту» прийняв рішення про відмову від закупівлі російського газу. Ви добре пам`ятаєте ту зливу критики, яка звідусіль лунала на адресу тодішнього прем`єра, мовляв, це призведе до того, що мільйони українців потерпатимуть взимку від холоду, а промисловість остаточно зупинеться. Але в тому ж і є особливість Яценюка, що він ніколи не виголошує порожніх заяв, якщо не бачить механізму досягнення конкретного результату. За цих обставин було знайдено альтернативні джерела газопостачання.

Мені приємно усвідомлювати той факт, що час все розставляє по своїх місцях. Зухвалий та амбітний план Яценюка спрацював на 100%. Але заразом я даю собі ради, що ціла купа популістів, які на всі заставки поливали брудом лідера «Народного фронту», навряд чи наважаться визнати свої помилки та хоч і запізно, але вибачитись. Та грець із ними, головне, що ми здобули ще одну надзвичайно знакову перемогу!

Слава Україні!


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling