Думки

Страхова медицина. Європейський підхід

10 Жовтня 2016 12:06
Ірина ЄФРЕМОВА

Стаття 49 Конституції України гарантує громадянам нашої країни право на безоплатну медичну допомогу. На жаль, вже багато років кожен, хто змушений звертатися до лікаря, лише з тугою згадує про цю статтю.

Якщо навіть залишити поза дужками готівку, яку багато пацієнтів добровільно або вимушено потайки кладуть до кишень лікарів, залишається необхідність докуповувати ліки, оплачувати витратні матеріали та багато іншого.

Об`єктивно державний бюджет на сьогоднішній день не в змозі забезпечити безоплатну медичну допомогу громадянам. І що найцікавіше – не в останній мірі через неефективне використання навіть тих коштів, які є. Адже видатки з держбюджету на охорону здоров`я не такі вже й мізерні – близько 5% ВВП.

Така система склалася не вчора, вона заскорузла і, м`яко кажучи, не прагне до змін, але вони життєво необхідні, і «життєво» використане тут не як фігура мовлення, а в більше ніж прямому сенсі. Ці зміни ми з колегами-співавторами по законопроекту №4981 передбачили в документі.

Ми пропонуємо запровадження системи загальнообов’язкового соціального медичного страхування. Це, звичайно, миттєво не зробить усіх здоровими та щасливими, але років за три-п`ять ситуація з наданням медичної допомоги українцям радикально покращиться.

Хто підпадає під дію закону?

Законопроект пропонується страхувати всіх громадян України, а також іноземних громадян та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України.

Скільки це коштуватиме українцям?

Загальнообов’язкове соціальне медичне страхування буде безкоштовним для громадян, бо страхові внески за працюючих осіб сплачуватимуть роботодавці та інші прирівняні до них особи, за непрацюючих – органи місцевого самоврядування. При чому, це не буде тягарем для місцевих бюджетів, оскільки вони отримують субвенцію з державного бюджету на охорону здоров’я.

Самозайняті особи (приватні підприємці, люди творчих професій, тощо) вирішуватимуть самі: або платити страхові внески особисто, або відмовитися від медичного страхування.

Що це дасть?

Найголовніше – реалізація статті 49 Конституції стане реальністю. Буквально декілька цифр: в цьому році фінансування охорони здоров’я через місцеві бюджети складе трохи більше 44,3 млрд. грн. при потребі більше  90,4 млрд. грн. При введені страхування загальний обсяг коштів, які будуть спрямовані на оплату медичної допомоги (медичних послуг) складе більше 100 млрд. грн. Пояснення, мені здається, зайві…

Це вже не кажучи про те, що ця реформа взагалі надасть нового відчутного імпульсу українській системі охорони здоров`я. Концепція нашого законопроекту передбачає принцип «гроші йдуть за пацієнтом», а це призведе до появи здорової конкуренції і, відповідно, до покращення якості медичних послуг.

Ми очікуємо, що наслідком запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування стане зростання заробітних плат медичних працівників та  збільшення престижу професії лікаря. Цей законопроект не зможе повністю викорінити корупцію в системі охорони здоров`я, але мінімізує її та нецільове використання коштів.

Перший крок до запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування вже зроблено – законопроект було розглянуто і підтримано профільним парламентським комітетом. Сподіваюсь, що найближчим часом його підтримають і в залі Верховної Ради. Адже українці заслуговують на гідну медичну допомогу і ми знаємо, як реалізувати цей амбітний проект.

Слава Україні!

 


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling