Думки

Кульгава дисципліна

12 Травня 2016 13:24
Ірина ЄФРЕМОВА

Черговий парламентський тиждень знову засвідчив – дисципліна в Раді шкульгає на обидві ноги. Якщо залишити поза увагою традиційне блокування трибуни (хтось наївно продовжує вважати, що такі деструктивні дії додадуть зайвих рейтингових балів), заяложені гучні популістські заяви, про значну результативність годі говорити.

У сухому залишку маємо, на щастя, достатньо велику кількість депутатів, які сумлінно ставляться до своїх професійних обов`язків, та тих, хто відверто байдикує або за старою звичкою вважає, що Парламент – це майданчик для обслуговування приватних бізнес-інтересів.

Питання зміни Регламенту вже не просто на часі, а стало вкрай кричущим. Величезний масив законопроектів, які потребують нагального прийняття, відтерміновується, і почасти це відбувається через звичайне з’ясування стосунків на рівні «сам дурак», через елементарну неповагу депутатів один до одного, коли дозволяють собі у будь-який момент залишати залу Верховної Ради, але самі обурюються такою ж поведінкою колег, коли розглядається законопроект їх авторства.

Складається враження, що деякі депутати забули найголовніше – їх безпосереднім роботодавцем є виборець. Участь у пленарних засіданнях, роботі комітетів та на округах є не їхнім правом, а обов’язком. Давайте уявимо, що лікар, поліцейський, вчитель (список можна продовжувати нескінченно) так само ставитиметься до своїх службових обов’язків. Скільки він пропрацює за таких умов на посаді?! А деякі парламентарі примудряються кілька скликань поспіль ігнорувати свої прямі функціональні обов’язки.  

На тлі цього з позитивом відзначу, що належу до найбільш дисциплінованої фракції. Позаяк, саме «Народний фронт» має найвищий показник з відвідуваності сесій та законотворчої діяльності. Проте, одна фракція може лише подати добрий приклад, але не в змозі кардинально вплинути на результати голосувань.

Спікер Парламенту Андрій Парубій анонсував масштабні зміни до Регламенту Верховної Ради. Вони спираються на найкращі напрацювання європейського парламентаризму. Впевнена, ці зміни треба приймати якнайшвидше і, як член Регламентного комітету, докладу всіх зусиль для втілення їх у життя. Українці не мусять ставати заручниками безвідповідальності депутатів!

Слава Україні!  


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling