Думки

Ошпарилися? Живемо далі…

26 Жовтня 2015 17:04
Ірина ЄФРЕМОВА

Вибори без вибору. Саме так можна охарактеризувати прогнозовану перемогу Кернеса на виборах мера Харкова. І тут можна багато чого закидати «Відродженню» та Кернесу особисто: адмінресурс, порушення при агітації, але факт залишається фактом – якийсь час Харкову доведеться жити з цим мером.

Скоріше за все, два роки, коли після децентралізації мають пройти місцеві вибори, можливо, менше… Але до того часу треба проаналізувати ситуацію та зробити висновки. Скиглити немає ані сенсу, ані часу. Адже на відміну від усіх кандидатів на посаду харківського чільника Кернес готувався до виборів всі 5 років з минулого голосування. І, до речі, зробив правильні для себе висновки.

В Україні добре пам’ятають, як Кернес став мером в 2010-ому: і гучні заяви, що Аваков не набере і 10%, і три екзит-поли, які пророкували перемогу його головному конкуренту, і 0,63%, які вдалося «вигризти» завдяки масштабним фальсифікаціям (а кадри з міськвиконкому облетіли всі українські і не тільки канали). І цей присмак штучності супроводжував всю каденцію харківського мера.

Цього разу Кернес вирішив діяти по-іншому. По суті – розділяй і володарюй. Було зрозуміло, що перемогти його може лише єдиний, сильний кандидат від демократичних сил. Таким у 2010-ому був Аваков і такого треба було за будь-яку ціну не допустити зараз. Так про свої амбіції на крісло міського голови та про безапеляційну опозиційність Кернесу заявили деякі, м’яко кажучи, неоднозначні особистості.

І величезний промах демократичних сил в тому, що не змогли об’єднатися, знайти компроміс, знайти справді гідного ЄДИНОГО претендента. Не можна недооцінювати свого опонента – цю помилку допустив 5 років тому Кернес і цю саму дурницю зараз зробили демократичні сили. Отже вже сьогодні треба починати визначати таку альтернативу, якщо не хочемо двічі наступити на ті самі граблі.

Хоча є і позитивний момент – прийнятий Верховною Радою новий Закон про вибори не дозволив сформувати беззаперечно прокернесівську більшість у міській раді. Якщо 5 років тому завдяки мажоритарці 80% депутатів були контрольовані мером, то зараз Кернес зможе в ручному режимі керувати лише половиною складу ради. Це, звичайно, не так мало, але вже не критично. 

Взагалі-то, не зважаючи на багато «але», вибори на Харківщині відбулися, з певними порушеннями, проте, їх навіть порівнювати не варто з вакханалією, яка була 5 років тому. А це дає надію, що наступними виборами ми зможемо пишатися: і з точки зору якості проведення, і з точки зору результатів. Але попереду величезний обсяг роботи, тож залишаймося оптимістами та приступаємо, засукавши рукава. 
 


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling