Думки

Депутати-тушки звільнити неможливо залишити

14 Вересня 2015 14:46
Виктор НЕГАНОВ

Якщо вірити Вікіпедії – прообразами тушок можна вважати депутатів 6 скликання ВР України Ігоря Рибакова (обирався від БЮТ) та Юрія Бута (обирався від НУНС). Через це в коаліції залишилося менше 226 парламентаріїв, що призвело до її розпаду.

Першими тушками у 7 скликанні ВР України стали батько та син Табалови, які деякий час не мали можливості навіть заходити в приміщення зали для голосування через фізичний опір збоку депутатів від Батьківщини.

Нещодавно внаслідок голосування 31.08.2015 за зміни до Конституції було оголошено про вихід п'яти народних депутатів із фракції "Самопоміч".

Пункт 6 ч. 2 ст. 81 Конституції України передбачає, що наслідком виходу народного депутата України із складу фракції за якою він був обраний тягне за собою дострокове припинення повноважень народного депутата. Проте необхідною умовою для дострокового припинення повноважень нардепа є прийняття рішення вищого керівного органу відповідної політичної партії за даним питанням.

За даними відповіді керівника ВР України народному депутату А.Ю. Геращенко – за всю історію роботи Верховної Ради – жодного рішення вищого керівного органу партії про дострокове припинення повноважень народних депутатів до Апарату ВРУ не надходило!

У 6 скликанні – 11 тушок від НУНС та 8 тушок БЮТ голосували 11 березня 2010 р. за відставку Ю. Тимошенко з посади прем'єр-міністра та призначення Миколи Азарова. При цьому всі вони могли бути до чи після зазначеного голосування позбавлені своїми повноваженнями, якби такі рішення прийняли вищі керівні органи партій.

У 7 скликанні – Батько Табалов наприклад був обраний також за партійним списком "Батьківщини", а тому питання виключення його зі складу депутатів було компетенцію вищого керівного органу партії.
Проте незважаючи на гучну політичну компанію таврування Табалова – "Батьківщина" так і не прийняла жодних рішень про дострокове припинення повноважень на засіданні партії.

Внаслідок голосування 31.08.2015 за зміни до Конституції було оголошено про виключення зі складу фракції "Самопомочь" п'яти депутатів. Проте наразі у ЗМІ відсутні жодні бодай натяки на проведення засідання вищого керівного органу партії "Самопоміч" для розгляду питання позбавлення депутатських повноважень виключених зі складу партії депутатів.

А це свідчить про те, що історія нажаль нічому не вчить керманичів партій. Безпринципність, відсутність чіткої політичної лінії та популізм продовжують залишатися головними стовпами українського політичного буття.

 


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling