Думки

Воєнкомівське сафарі – злочин і саботаж

1 Серпня 2015 18:13
Леонід МАСЛОВ

Харківські воєнкоми вочевидь надивились кіна про африканських ловців рабів. Бо як інакше пояснити сафарі, яке вони влаштували на вулицях Харкова? Це вже не просто сором, злочин і порушення прав людини, це САБОТАЖ – вони дискредитують саме поняття військової служби і тим самим працюють на ворога. А крім того — яка ефективність такої мобілізації? Як воювати поруч із людиною, об яку держава так витерла ноги? Такий "солдат" воювати не буде, він лежатиме в палатці в Башкірівці, в 40-а хвилинах їзди від Харкова, наливатиметься по вінця і дзвонитиме дружині, розказуючи, що він герой. А його утримання ляже на плечі платників податків загалом і волонтерів зокрема.

"Забрали, пов'язали і відправили на передову, прямо під танк!" – отакої форми набуває громадська думка щодо долі людей, "мобілізованих" таким дикуньским чином. А між тим, чи знаєте ви, що насправді люди, які не хочуть, не можуть служити не передовій, пишуть заяву про те, що їм лячно, і їх залишають у тилу. Ніхто не кидає їх під танки. Чи доноситься це до суспільства? Ні, бо наші військові комісари не вміють цивілізовано працювати в інформаційному полі, їм зручніше бігати вулицями.

Чи розповідають людям про те, армія потребує логістів, аудиторів, нормальної служби постачання, спеціалістів, які займуться реформуванням системи військкоматів, знов-таки. І той, хто не ефективний з автоматом, буде ефективним в, скажімо, автоматизації мобілізаційної картотеки.

Інша річ, що багато хто ховається від мобілізації не тому, що боїться загинути (зрештою, шансів загинути у ДТП, на жаль, не менше), а тому, що боїться втратити своє комфортне споживацьке існування.

Ми не будемо захищати тих, хто справді ховається від мобілізації. Ті, хто ховається, – а отже, порушує закон, – мають бути притягнуті до відповідальності. А ті, щодо кого воєнкоми вчинили злочин, мають бути захищені.

Так думаю не лише я, а й інші бійці третьої хвилі. Хочемо, щоб нас замінили не ті, кого схопили в трамваї, а ті, хто дійсно готовий боротися. З тих, кого схопили, погані помічники.

Мої друзі, волонтери Help Army, отримали від Міністерства Оборони дозвіл на розробку концепції реформування системи військкоматів і системи мобілізації. Презентують її в середині серпня, а до 10 серпня лишайте свої пропозиції на гарячій лінії Help Army: +380 97 630 73 76, +380 66 823 99 92,[email protected]

Я, скажімо, вважаю, що відбір має відбуватися жеребкуванням, з урахуванням військових спеціальностей. При цьому людина має право попросити про відстрочку: скажімо, якщо у неї от-от має народитися дитина. Тоді вона виконає обов'язок пізніше, але свідомо і якісно. Треба вчитися у ЦАХАЛа: там після перевірочних екзаменів (!) до армії люди заповнюють анкету і вибирають військові спеціальності. Запровадити заохочення для тих, хто прийшов у військкомат добровільно. Пояснювати. Нагадувати, що отримати від рук суспільства зброю і захищати його — це честь, а плювати на долю свого народу – ганьба.

І тоді божевільне сафарі на вулицях стане неможливим. А поки що будемо захищати тих, хто уже попав під каток п'яної системи. 

Оригинал


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling