Лонгріди

WSJ: Українські військові кажуть, що просуваються на півдні, але якою ціною

1 Вересня 2022 10:33
війна

Підрозділи української армії, які просуваються до Херсона на півдні, відвойовують території, які місяцями утримували російські окупаційні війська в умовах надзвичайно запеклих боїв. Про це The Wall Street Journal розповіли українські військові, які беруть участь у наступі.

Російські солдати здавалися добре екіпірованими та чинили жорсткий опір, кажуть українці.

«Вони все кидають проти нас», — сказав 22-річний український військовий, який зауважив, що росіяни воюють артилерією, танками, гелікоптерами та мінометами. «У них багато техніки, але мало людей».

“Інтерв’ю з вісьмома солдатами, які брали участь у бойових діях — і перебували на лікуванні від поранень у лікарні за лінією фронту — надали найдетальнішу картину наступу, який, як сподівається Україна, допоможе їй перехопити ініціативу в конфлікті і показати своїм західним прихильникам і своєму власному народу, що його військові можуть протистояти армії Москви і перемогти”, – йдеться у статті WSJ.

Українські офіційні особи мало говорять публічно про наступ, посилаючись на необхідність секретності військових операцій.

Оцінка Пентагону, озвучена на брифінгу його речником у середу, здається, підтвердила обережний оптимізм солдатів.

«Ми знаємо про бойові дії українських військових, які зробили певний рух вперед, і в деяких випадках в Херсонській області ми знаємо про відступ російських підрозділів», – сказав журналістам бригадний генерал Патрік Райдер.

Військові та медики в госпіталі на півдні України погодилися поговорити за умови, що їхні особи та місцезнаходження не будуть розголошені. Усі брали участь у розпочатому в понеділок наступі з метою перехопити ініціативу у війні.

Атаки в понеділок у кількох точках уздовж лінії фронту відбулися після тижнів пом’якшення російських сил ракетними ударами дальньої дії.

За словами солдатів, які брали участь у бойових діях, довгоочікуваний удар України на півдні просувається на територію, яку росіяни окупували в перші дні свого вторгнення. Це важкий удар проти добре оснащеного ворога, казали вони.

Іван, 32-річний рядовий, сказав, що завдання його підрозділу просте: «Заходьте, викиньте їх, відбирайте наше».

Він сказав, що наступ почався добре для його підрозділу, який відбив село у росіян у перші години бою.

Але того самого дня, у понеділок, він потрапив до лікарні зі струсом мозку після того, як товариш по команді вистрілив із ракетної установки за кілька кроків від місця, де він стояв.

«У хлопців бойовий настрій, — сказав Іван, колишній будівельник із південно-західної України. «Вони рухаються вперед».

За його словами, деякі російські війська тікають зі своїх позицій, кидаючи техніку та мінуючи тіла загиблих товаришів, які вони залишають. Іван показав кадри, які, за його словами, надіслали йому товариші на передовій, на яких зображені мертві російські солдати на околиці села, яке, за його словами, було захоплене українськими силами у вівторок.

Іван сказав, що українські війська просунулися до Херсона, столиці області, і намагаються зачистити села по дорозі.

Російські військові блогери, наближені до Міноборони країни, відзначили чергове українське просування через річку Інгулець на північний схід від Херсона. У Міноборони Росії назвали наступ України провалом.

«На одних ділянках ми просуваємось, а на інших нас б’ють», — сказав Павло, 22-річний солдат, який отримав контузію під час бою у вівторок і каже, що зараз чує в голові звук, схожий на зламаний телевізор.

Начальник відділення інтенсивної терапії, де лікували деяких солдатів, сказав, що військові попередили його про наступ за тиждень, що вселяло надії на швидку перемогу.

«Але коли почали привозити таку кількість поранених, тоді, чесно кажучи, мені стало їх шкода і я почав замислюватися, чи варто було це робити такою ціною», – сказав лікар. “Не знаю. Тут немає правильної відповіді».

Українські офіційні особи та військові аналітики заявили, що українські втрати, навіть якщо наступ буде успішним, можуть бути значними, оскільки вони атакують ворога, який закріпився, маючи значну вогневу потужність, яка може швидко пожовти війська.

У реанімації шестеро військовослужбовців у комі зайняли ліжка у двох суміжних палатах, розділених тонкою стіною. В одній з них лікарі боролися, щоб врятувати життя 47-річного танкисти, який був важко поранений, коли його танк підбили у вівторок, його грудна клітка піднімалася, коли хірурги виконували трахеотомію, намагаючись відновити його дихання.

Один український військовий лежав у своєму ліжку, стискаючи російську кулю, яку щойно витягли з його тіла після того, як вона пройшла через ліве плече та вийшла через таз. Його підстрелили, коли він лежав на землі, шукаючи прикриття від російської атаки в селі.

«У нас було відчуття, що ми йдемо в бій, що ми плануємо щось велике», – розповідає 30-річний солдат Петро про дні, що передували наступу, коли він намагався говорити під впливом важкої анестезія. «Ми всі сподіваємося, що війна закінчиться якнайшвидше».

Лікар сказав, що проводить кілька ночей на маленькому дивані у своєму кабінеті після того, як більше половини його співробітників перестали приходити на роботу після російського ракетного обстрілу лікарні в серпні. Він сказав, що відчував себе на межі зриву, оскільки мав справу з більшою кількістю солдатів, ніж будь-коли з перших тижнів війни.

Зіткнувшись із напливом людей, лікарі борються за порятунок життя тих, хто перебуває у критичному стані, перш ніж відправляти їх до краще обладнаних лікарень, коли вони стабілізуються.

Начальник реанімації розповів, що в понеділок він прийняв 27-річного військового з переломом ноги, струсом мозку, розривом легені та розривом печінки, шлунка, товстої та кишкової кишки. “Голова, грудна клітка, кінцівки, живіт, струс мозку, вони йдуть з усіма видами травм”, – сказав він. «Ефект вибуху псує все».

Але серед постраждалих, за словами лікаря, його найбільше вразило їхнє бажання продовжувати битися, як тільки вони будуть фізично здатні.

32-річний рядовий Іван сказав, що його струс мозку в понеділок був для нього третім з моменту мобілізації на початку російського вторгнення, і лише тому, що його командир наказав його евакуювати, він опинився в лікарні.

«Я хочу повернутися до наших хлопців», — сказав він, применшуючи свої травми, незважаючи на те, що важко чути. «Я хотів повернутися, коли пішов».


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling