Вже 35 працівників ООН загинули у Газі

З початку нападу палестинських бойовиків ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня у Секторі Гази загинули 35 співробітників Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт.

Про це повідомив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш під час засідання Ради безпеки ООН 25 жовтня.

Він також заявив, що у притулках ООН у Секторі Гази ховаються близько 600 тис. внутрішньо переміщених людей. За оновленими даними, з початку військових дій у регіоні пошкоджено загалом 40 об’єктів міжнародної організації.

“Ми повинні вимагати, щоб усі сторони дотримувалися та поважали свої зобов’язання згідно з міжнародним гуманітарним правом; постійно піклуватися про збереження цивільного населення під час ведення військових дій і поважати та захищати лікарні та поважати недоторканність об’єктів ООН, які сьогодні містять притулок понад 600 000 палестинців”, — йдеться у повідомленні.

Він наголосив, що невпинне бомбардування Гази ізраїльськими військами, кількість жертв серед цивільного населення та масштабне руйнування кварталів продовжують зростати й викликають глибоку тривогу.

“Наші запаси палива в Газі в ООН закінчаться за кілька днів. Це була б ще одна катастрофа. Без палива не можна доставити допомогу, лікарні не матимуть електроенергії, а питну воду неможливо очистити чи навіть перекачати”, — сказав генеральний секретар.

Він відзначив, що народ Гази потребує постійної доставки допомоги.

“Навіть у цей момент серйозної та безпосередньої небезпеки ми не можемо втратити з поля зору єдину реалістичну основу для справжнього миру та стабільності: рішення про створення двох держав. Ізраїльтяни повинні побачити реалізацію своїх законних потреб у безпеці, а палестинці мають побачити реалізацію своїх законних прагнень щодо незалежної держави відповідно до резолюцій Організації Об’єднаних Націй, міжнародного права та попередніх угод”, — підсумував Гутерреш.